13 oktober 2022 om 21:09

Het is genieten, de leergierigheid van deze topleerlingen op een Amersfoortse basisschool

Op het schoolplein van basisschool De Wijde Wereld in Amersfoort klinken vrolijke kinderstemmen. Ik loop naar de deur van het gebouw waar ik deze dag een gastles journalistiek mag verzorgen. Twee leerlingen van groep 7 staan me op te wachten en brengen me naar het klaslokaal. 

‘Kreeg u ook promotie omdat u dit zo snel deed?’, vraagt een leerling op de man af. Als praktische opdracht gaan de leerlingen op reportage naar een nabijgelegen Lidl-vestiging. Daar interviewen ze winkelende mensen over het thema inflatie - een onderwerp dat ze zelf hebben bedacht en waarover ze vragen hebben voorbereid. 

‘We moeten nog een vrouw interviewen, want we hebben alleen nog maar mannen gesproken.’ Ik geniet van de leergierigheid van deze topleerlingen. En dan moet de klap op de vuurpijl nog komen. ‘Journalistiek is echt leuk!’, laat een van de leerlingen zich midden in de Lidl ontvallen. Gastles geslaagd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Laat me je kaarten zien en ik zeg je wie je bent: elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld

In topografische kaarten liggen keuzes besloten: Wat maak je groot, of juist klein? Welke kleuren gebruik je? Wat maak je zichtbaar? Elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld, schrijft Adrienne Simons.

Afbeelding

Voordringen in de rij is niet goed; en een ander voor laten gaan ook niet

‘Mag ik voor? Ik heb niet zo veel', zei een vrouw in de rij tegen columnist Rinke Verkerk. ’Ik wil zelf straks ook de winkel wel weer eens uit. Dus nee.’

Afbeelding

De democratie bewaren voor de toekomst? Dan is meer waardigheid en mildheid nodig

Is onze democratie klaar voor de uitdagingen van de toekomst? Het lijkt alsof ze in haar voegen kraakt. Er is hoop, maar dat vraagt wel nieuw leiderschap, schrijft filosoof Govert Buijs.

Afbeelding

Elke maand reizen Nederlandse klussers af naar Oekraïne. Ze helpen het land graag bij de wederopbouw.

Het begon in Leeuwarden, inmiddels komen ze overal vandaan: elke maand vertrekken gedreven vrijwilligers naar Oekraïne. Om te klussen in oorlogsgebied.

Afbeelding

Hoe vaak je 'het' doet als stel, zegt niets over de kwaliteit van jullie seksleven

Als mensen mij vragen wat nou een normale seks-frequentie is, pareer ik de vraag meestal vakkundig, schrijft Cocky Drost. 'Stop met je afvragen hoe vaak per week normaal is, maar besteed onbevangen tijd en aandacht aan elkaar.'

Afbeelding

Witte lakens hangen in het ziekenhuis, als protest tegen onderbetaling, als tekens van uitbundige liefde

Witte protestlakens in het ziekenhuis. Oncoloog Pieter Poortman ziet er tekens in van uitbundige liefde. Zouden ze gezien worden in de boardrooms, de steriele Haagse paleizen, de hoogpolige tapijtgangen van verzekeraars?

Afbeelding

Waarom ik ondanks al het gepraat over koetjes en kalfjes graag naar verjaardagen blijf gaan

De kinderen, een nieuwe baan, een sport, muziek, dominees en televisieprogramma's zijn op een verjaardag vaak onderwerp van gesprek. En daar is niets mis mee, vindt Roeland van Mourik.

Afbeelding

'Ik ben mezelf niet of nooit geweest.' Wat is het geheim achter de comeback van Acda en de Munnik?

2023 wordt het jaar van de comeback van het popduo Acda en de Munnik. Wat is het geheim van deze 'gewone jongens' uit Amsterdam? Ze combineren het volkse met kleinkunst, telkens is er die rafelrand van diepzinnigheid.

Afbeelding

Houd de mogelijkheid open dat de staat en zijn gezagsdragers bewust kwaad kunnen doen

De Haagse verdedigingslinie dat iedereen zo hard zijn of haar best doet, of zulke goede bedoelingen en intenties heeft, is problematisch: het doet alsof gevolgen er niet toe doen, betoogt Henk den Uijl.