6 oktober 2022 om 16:00
Govert Buijs
beeld Jaap Meijer

Tijd voor een feestje: de Vrede van Münster is volgend jaar 375 jaar geleden

Met alle geopolitieke turbulentie van de afgelopen maanden, Rusland, Oekraïne, de toenemende invloed van China, de gasprijzen, inflatie, en wat niet al, heb ik dringend behoefte aan een feestje. Eigenlijk ben ik altijd indachtig het woord dat Abraham Kuyper aan de profeet Nahum ontleende, ‘Vier uwe vierdagen!’ Volgend jaar is het 2023 – valt er dan wellicht wat te vieren? 

Het is dan 150 jaar geleden dat in Suriname de slavernij werd afgeschaft. Daarbij zal veel herdacht maar weinig gevierd worden. De Nederlandse regering gaat volgend jaar spijt krijgen en schuld belijden, zo is nu al aangekondigd. Waarom niet eerder, vraag je je dan af. 

Nee, feestelijker lijkt het me om volgend jaar de Vrede van Münster groots te herdenken. Die is dan 375 jaar geleden gesloten, in 1648, op 15 mei. 400 jaar was natuurlijk mooier geweest, maar tijd kun je niet met een schaartje knippen en de behoefte aan een feestje is er nu. 

Westfaalse Vrede

Sommige lezers van dit blad zullen – met enig wellust of afgrijzen – hier een opflakkering zien van anti-Ro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorlopig is het nog rustig op Twitter-concurrent Mastodon, en opvallend gezellig

Voor de retweets hoef je er niet te zijn, voor de reuring evenmin. In de paar weken dat de miljoen Twitter-gebruikers de stekker uit hun account trokken, verwelkomde concurrent Mastodon slechts 200.000 nieuwe leden.

Afbeelding

Komt het tussen de Vrije Universiteit en Abraham Kuyper nog goed? ‘De verbinding is verbroken.’

Historicus George Harinck kon deze week niet om het borstbeeld van Abraham Kuyper in ‘zijn’ universiteit heen. Juist diens robuuste visie maakt plaats voor brave bloedeloosheid waaraan niemand zijn hart zal verpanden.

Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.