6 oktober 2022 om 04:21
Sahar Noor
beeld Harry Kleine

Opeens kwam een man van het Afghaans verzet met een geweer op me af: mijn blote enkel was te zien

Het is vrijdagochtend. De zon schijnt. Ik ben misschien zeven of acht jaar. Ik heb een gele blouse en een geruite geel-witte rok aan. Het is een setje dat ik heb gekregen voor Nawruz, het Afghaanse nieuwjaar rond 21 maart. De rok is maxi, dus voorbij mijn knieën en tegen mijn enkels aan. Het is feest en de lente doet haar intrede. 

Ik verheug me erop dat we later in de middag op bezoek gaan bij opa en oma, waar ik verwend zal worden met een typisch Afghaans nieuwjaarsgerecht: haft mewa (letterlijk: zeven gedroogde vruchten). Ik ben ontzettend blij. Ik draai vrolijk een rondje in mijn nieuwe outfit en zie mijn rok meedraaien. De blijdschap is van korte duur. Ineens voel ik een pijnscheut. Iets hards knalt tegen mijn voet aan. Het is een vuistgrote steen.

Ik val om van de klap en grijp naar mijn enkel. Ik wil huilen, maar zie dat een man van het Afghaans verzet met een geweer op me afkomt. Hij oogt boos en roept van alles. ‘Meisje, ga snel naar huis en bedek je. Jouw blote enkel is te zien! Heb je thuis niet geleerd om je te bedekken? Trek een lange broek aan onder je..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

God exploiteren voor je eigen doel: daar hebben zowel Democraten als Republikeinen een handje van

Zou men zich bij het vele gebruik van Gods Naam niet nog eens over het derde gebod moeten buigen? Worden we daar niet gewaarschuwd dat we God niet mogen koppelen aan onze eigen particuliere belangen, vraagt Aad Kamsteeg.

Afbeelding

Voorlopig is het nog rustig op Twitter-concurrent Mastodon, en opvallend gezellig

Voor de retweets hoef je er niet te zijn, voor de reuring evenmin. In de paar weken dat de miljoen Twitter-gebruikers de stekker uit hun account trokken, verwelkomde concurrent Mastodon slechts 200.000 nieuwe leden.

Afbeelding

Komt het tussen de Vrije Universiteit en Abraham Kuyper nog goed? ‘De verbinding is verbroken.’

Historicus George Harinck kon deze week niet om het borstbeeld van Abraham Kuyper in ‘zijn’ universiteit heen. Juist diens robuuste visie maakt plaats voor brave bloedeloosheid waaraan niemand zijn hart zal verpanden.

Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.