4 oktober 2022 om 11:48
Afbeelding
beeld Dick Vos

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

Biceps, triceps, proteïneshakes, bulken, cutten (google gerust even) en dertig eieren per week: welkom in de wereld van de bodybuilders. Omdat wij er thuis een hebben rondlopen, zijn wij inmiddels vertrouwd met het jargon. Waar ik twee jaar geleden juichend constateerde dat bankhangen werd ingeruild voor bankdrukken, begon ik na verloop van tijd kritische noten te kraken. 

‘Lieverd, dat bulken en cutten heet in de volksmond gewoon een jojo-effect. Kan nooit goed zijn voor je stofwisseling. Bovendien kun je een eetstoornis krijgen van al dat etiketjes lezen. En werkt die obsessie met je eigen spiegelbeeld geen narcisme in de hand?’ Een goede moeder hoort af en toe wat tegengas te geven, ook al wordt er zelden naar geluisterd.

Na maanden van droogtrainen – de vetten van de bulktijd moesten er weer af – gaf de zoon zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. Gedreven door een zweem van schuldgevoel, bood ik aan om met hem mee te gaan. Schuldgevoel, want geen van zijn interesses raken de mijne. Voetbal snap ik niet, van gamen krijg ik hoofdpijn en het geraas van de Formule 1 maakt me gek. ‘Zal ik met je meegaan?’ vr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mevrouw L. leerde mij dat spullen maar spullen zijn en dat het hele verhaal ín iemand schuilt

Op kamer 75 woont mw. L. Ze was één van de allereerste cliënten met wie ik kennismaakte, schrijft Julia ter Beek, werkzaam in de ouderenzorg. ‘Nou ja, kennismaken, ze sliep meer dan dat ze wakker was.’

Afbeelding

Romantiseer niet, maar durf mensen ook een held of een heilige te noemen

De Bijbel is het enige religieuze boek waarin de helden zwak en zondig zijn, schrijft Wim Houtman. Bijbellezers weten dat. De Geest geeft aan trillende handen kracht.

Afbeelding

Steeds als ik naar de foto’s in droeve lijstjes in mijn werkkamer kijk, ben ik even sprakeloos

De verbijstering die me beving toen ik hoorde over de Shoah, heeft me nooit meer losgelaten, schrijft columnist Annemarie van Heijningen. ‘Is dit werkelijk gebeurd met al die mannen, vrouwen en kinderen?’

Afbeelding

Zowel door Stellenbosch als door Nederland loopt een scheidslijn. Maar wie ziet die lijn?

Stellenbosch is een goed verzorgd en welvarend dorp. Tenminste, aan de goede kant van de spoorlijn. Aan de andere kant wonen mensen in kleine hutten. Er loopt een scheidslijn door de wereld, schrijft Bram van de Beek.

Afbeelding

Op een zangkoor stijgen mensen boven zichzelf uit. Het is een soort wonder

Wie getrouwd is met een koorlid, komt in onverwachte situaties terecht. Op een avond in december krijgt ons dorp krijgt iets wonderbaarlijks te horen: het Magnificat, de lofzang van Maria uit het Lucasevangelie.

Afbeelding

Nederland wil altijd het beste jongetje van de klas zijn, maar vergeet daarmee iets cruciaals

Het werd met euforie gebracht. Het einde van de ov-chipkaart. Vanaf eind dit jaar kun je in Nederland óók met je telefoon inchecken in het openbaar vervoer. Maar in Zweden kan dat allang, schrijft Hannah Keijzer.

Afbeelding

Het CBS berekende de inflatie op ruim 14 procent, maar hoeveel procent stegen onze boodschappen in prijs?

De boodschappen worden duurder, maar hoeveel precies en waar gaat ons geld eigenlijk aan op. Mijn dataman dook de cijfers in en ontdekte dat vooral zuivel veel duurder werd dan de 14 procent inflatie.

Afbeelding

Dealen met drugs? ‘Veilig gebruik van xtc bestaat niet. Het komt voor dat één pil fataal is’

Hoe krijgen we een beweging op gang om de normalisatie van drugs tegen te gaan, vraagt CDA-Kamerlid Anne Kuik zich af. ‘Als veilig gebruik niet bestaat, hoe kan een overheid dan legaliseren?’

Afbeelding

God exploiteren voor je eigen doel: daar hebben zowel Democraten als Republikeinen een handje van

Zou men zich bij het vele gebruik van Gods Naam niet nog eens over het derde gebod moeten buigen? Worden we daar niet gewaarschuwd dat we God niet mogen koppelen aan onze eigen particuliere belangen, vraagt Aad Kamsteeg.