30 september 2022 om 20:58

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Wat voor schadelijks klinkt er zoal in kerken?, vroeg collega Hilbert Meijer aan theoloog en schrijver Reinier Sonneveld. ‘Dat alle mensen verdorven zijn, en we uit onszelf niet tot enig goeds in staat zijn, bijvoorbeeld. Dat is een klassiek dogma uit de Heidelbergse Catechismus’, reageerde Sonneveld volgens het interview (ND 15 september). Aanleiding voor het gesprek was een nieuw boek van Sonneveld: Reli detox. Genezen van religieuze manipulatie.

De afwijzing van dit ‘klassieke dogma’ door Sonneveld blijft me bezighouden. Dat ermee gemanipuleerd kan worden, geloof ik zo. Dat het ‘leerstuk’ in verkeerde aarde kan vallen en zo een schadelijke uitwerking krijgt, evenzeer. Maar dat Sonneveld het dus van tafel veegt, begrijp ik niet.

Het doet me denken aan mijn eigen geschiedenis met wat de Heidelbergse Catechismus stelt: dat wij, mensen zo verdorven zijn, ‘dat wij helemaal onbekwaam zijn tot iets goeds en uit op elk kwaad’, ‘tenzij wij door de Geest van God opnieuw geboren worden’. 

Ik ben opgegroeid in een kerkelijke sfeer die Sonneveld herkenbaar beschrijft: het was normaal om kritisch te zijn op wat er in de kerk gezegd werd. Natuurlijk voelde je wel de verlangde grondhouding: dat j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Komt het tussen de Vrije Universiteit en Abraham Kuyper nog goed? ‘De verbinding is verbroken.’

Historicus George Harinck kon deze week niet om het borstbeeld van Abraham Kuyper in ‘zijn’ universiteit heen. Juist diens robuuste visie maakt plaats voor brave bloedeloosheid waaraan niemand zijn hart zal verpanden.

Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.