30 september 2022 om 04:23

Rode linten

Neem de trein naar Veendam, langs Kropswolde, Martenshoek, Zuidbroek en Noordbroek en onderweg worden de herinnering en de geschiedenis een Groninger koek waar je dikke plakken van kunt snijden, plakken hoop en pijn. In de eerste plaats omdat Zuidbroek stopplaats was voor de treinen uit Westerbork. Een monument vertelt daarover. Maar ook vanwege de tijd daarvoor. In 1889 zag een meisje van vijf in haar dorp Noordbroek de eerste socialisten verschijnen. Ze vertelde erover toen ze al oud was, de historicus Knottnerus schreef het op. ‘Er trokken mensen door het dorp met rode vaandels en de hele arbeidersbevolking volgde, getooid met rode strikken, vlaggen en linten.’ In zaal Schröder was het bomvol, de mensen hingen uit de ramen, er heerste grote geestdrift en hoop op een nieuwe dageraad. Een vrouw uit Siddebuursterveen was van top tot teen versierd met rode linten. 

‘Dit ontlokte mijn moeder de vraag: ‘’Loop ie ook mit rooie strikk’n om bainnen, Aaltje?’’ ‘’Joa man, ik dou ook mit. Aalmoal mouten mitdoun!’’’ Veertig jaar later, in 1929, staakten in Oost-Groningen vijfduizend landarbeiders vijf maanden lang. Het was een ware machtsstrijd tussen de arbeiders en rijke boeren. De ploerten onder de agrarische kapitalisten huurden knokploegen in; extreemrechtse zelfs, uit Duitsland. 

Staakten mijn voorvaders mee? Ze wisten er wel van, dat kan niet anders. In Meeden en Westerlee kijk ik naar de kleine huisjes, het wijde land, de elektriciteitsmasten die als reuzen in het land staan. En naar de boerderijen met hun rijkversierde, grote voorhuizen. In die kastelen mocht je als arbeider niet komen, je leefde ‘a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ik ben schuldig: ik heb drie - ja, drie! - kinderen op de wereld gezet

'Zolang jij nog kinderen baart, ga ik mijn afval niet eens scheiden', zei een vriendin tegen Rinke Verkerk. Maar zijn die drie kleintjes, met hun zachte handjes en nieuwsgierige ogen, echt onderdeel van het probleem?

Afbeelding

Ik was op een zwemexamen waar met geen woord over het examen werd gesproken

Alles wat neigde naar een test, waarvoor je ook kon zakken, werd weggemoffeld en toegedekt met grappen. En de toeschouwers werden door de badjuffrouw in het complot betrokken. George Harinck vond het nogal vervreemdend.

Afbeelding

De respectvolle reactie van Sylvana Simons op excuses van Rutte maakte mij beschaamd. Over mijzelf

Ik was geneigd om Sylvana Simons in te schatten als aanschurkend tegen de radicalistas, schrijft Govert Buijs. Maar kijk eens hoe zij reageerde op de slavernij-excuses van Rutte! Ze betuigde respect. En daar zat ik dan.

Afbeelding

Ida Gerhardt, met de klassieke vorm van haar poëzie, zegt mij veel meer dan de meeste moderne dichters

De klassieke poëzie van Ida Gerhardt zegt columnist Hans Werkman meer dan de meeste moderne dichters. Haar Verzamelde Gedichten houdt hij zijn leven lang.

Afbeelding

Nederlandse militairen leren Oekraïners schieten: vrijheid en democratie staan op het spel

'Mijn Poolse moeder Irene wilde direct naar Oekraïne vertrekken, om zelf tegen de Russen te vechten', vertelt de Nederlandse militair Elisabeth. ‘Maar zij is bijna 90. Ik kon haar nog net tegenhouden.’

Afbeelding

'In deze plaats zal Ik vrede geven', staat er op een tot wooncomplex omgebouwd kerkgebouw in Bussum

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meldde dat steeds meer kerken een andere functie hebben of dat daar naar wordt gezocht. In zijn woonplaats Bussum ligt dit nieuws letterlijk op straat, weet Roeland van Mourik.

Afbeelding

Heb je verliefdheid nodig voor een relatie? Een relatie is niet alleen maar gevoel

Wie ooit verliefd is geweest, zal toegeven dat het best een fijne toestand is. Toch wordt er te veel waarde gehecht aan de eis dat er verliefdheid moet zijn voor een relatie succesvol kan zijn, schrijft Cocky Drost.

Afbeelding

Moeilijke ademhaling, huilende benen - als doodgaan eenzaam en pijnlijk en eng aanvoelt

Vandaag had ze een gesprek met de huisarts, ze wilde vragen hoe zo'n palliatieve sedatie eraan toe zou gaan. Ze wilde vooral weten wannéér ze daarmee kon beginnen zegt ze tegen Julia ter Beek.

Afbeelding

Minister kondigt af dat herten in de natuur horen rond te lopen. Ik schoot meteen vol

Minister Piet Adema maakt een einde aan hertenkampen. Hij vindt dat herten in de natuur horen rond te lopen. André Zwartbol schoot meteen vol en rende naar de doos met tissues. ‘Dat ik dit nog mag meemaken.’