30 september 2022 om 04:23

Rode linten

Neem de trein naar Veendam, langs Kropswolde, Martenshoek, Zuidbroek en Noordbroek en onderweg worden de herinnering en de geschiedenis een Groninger koek waar je dikke plakken van kunt snijden, plakken hoop en pijn. In de eerste plaats omdat Zuidbroek stopplaats was voor de treinen uit Westerbork. Een monument vertelt daarover. Maar ook vanwege de tijd daarvoor. In 1889 zag een meisje van vijf in haar dorp Noordbroek de eerste socialisten verschijnen. Ze vertelde erover toen ze al oud was, de historicus Knottnerus schreef het op. ‘Er trokken mensen door het dorp met rode vaandels en de hele arbeidersbevolking volgde, getooid met rode strikken, vlaggen en linten.’ In zaal Schröder was het bomvol, de mensen hingen uit de ramen, er heerste grote geestdrift en hoop op een nieuwe dageraad. Een vrouw uit Siddebuursterveen was van top tot teen versierd met rode linten. 

‘Dit ontlokte mijn moeder de vraag: ‘’Loop ie ook mit rooie strikk’n om bainnen, Aaltje?’’ ‘’Joa man, ik dou ook mit. Aalmoal mouten mitdoun!’’’ Veertig jaar later, in 1929, staakten in Oost-Groningen vijfduizend landarbeiders vijf maanden lang. Het was een ware machtsstrijd tussen de arbeiders en rijke boeren. De ploerten onder de agrarische kapitalisten huurden knokploegen in; extreemrechtse zelfs, uit Duitsland. 

Staakten mijn voorvaders mee? Ze wisten er wel van, dat kan niet anders. In Meeden en Westerlee kijk ik naar de kleine huisjes, het wijde land, de elektriciteitsmasten die als reuzen in het land staan. En naar de boerderijen met hun rijkversierde, grote voorhuizen. In die kastelen mocht je als arbeider niet komen, je leefde ‘a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Engeland worden koorleiders en zangers ontslagen. Wat mag een koor de kerk kosten?

Het ware, het goede en het schone zijn wegen naar God, zegt een oude traditie. Het ware staat hier bij protestanten met stip bovenaan, schrijft columnist Wim Houtman.

Afbeelding

Het geld op je bankrekening is je ook maar geschonken, dus waak ervoor dat het geen afgod wordt

We moeten ervoor waken dat geld geen afgod wordt. Zowel in de zin van meer begeren als door er continu over in te zitten dat je voldoende hebt. Ook dán dien je twee heren, schrijft Hannah Keijzer in haar gastcolumn.

Afbeelding

Armoede zou niet hoeven in een land als Nederland? Het gebeurt júist in een land als Nederland

De energiecrisis slaat hard toe in Moerwijk, de buurt waar pastor Bettelies Westerbeek werkt. ‘Crisis is hier niets nieuws: al jaren zitten mensen gevangen in armoede, stress en schulden,’ schrijft Westerbeek.

Afbeelding

Nog maar drie weken, dan wordt het weer langer licht!

De Zuid-Veluwe ligt in een rokerig winterlicht. We lopen van Arnhem naar Beekbergen, 23 kilometer, de vaste vriendengroep. Ook na 25 jaar vriendschap is er tijd in te halen en veel te bespreken.

Afbeelding

Een nieuwe manier van bijbellezen: als het Woord wordt beroofd van zijn universele gezag, is alles vloeibaar

Het verontrust mij dat een ingrijpend nieuwe manier van bijbellezen met zo weinig discussie wordt geïntroduceerd, schrijft SGP-senator Diederik van Dijk. ‘Voor die zorg wil ik als onvolkomen medebroeder aandacht vragen.’

Afbeelding

Het leven is onvoorspelbaar, daarom zeg ik vaak tegen vrienden en familie: ik hou van je

Ik weet dat het leven plotseling zo anders kan zijn. Het ene moment zit ik als veertienjarige nog naast mijn vader in de auto, het andere moment bezwijk ik bijna, schrijft Marina de Haan.

Afbeelding

We komen samen om God te eren, te dienen. De kerk is daarin een middel, geen doel

Er is weinig dat zo diep onder je huid gaat zitten, dan geloof (en ongeloof), zegt Gerard Ter Horst. Juist daaromtrent raakt ‘de kerk’ vele snaren, ten goede of ten kwade.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Digitaal afslanken door de mailbox goed op te schonen: waarom niet?

Het heeft zin de mailbox dagelijks óf rigoureus op te schonen, vindt Gerard ter Horst. ‘De gedachte dat je de mail ooit nog nodig hebt, is op de keper beschouwd absurd’.