27 september 2022 om 19:00
Zicht op de grens tussen de door Israël geannexeerde Golanhoogte en Syrië. 'Ik snap de gefronste wenkbrauwen, geopolitiek is ingewikkeld. Met de vinger naar Israël wijzen is echter te makkelijk.'
beeld anp / Jalaa Marey

‘Gemeenschapszin, natuur en pioniersgeest trokken ons naar de Golanhoogte’

Om onze kinderen meer vrijheid en buitenleven te kunnen geven, verhuisden we recentelijk van het grote Jeruzalem naar een klein dorpje op de Golanhoogte. Dat leverde soms gefronste wenkbrauwen op, want de status van het gebied is ingewikkeld. 

Een korte geschiedenisles: de verdeling van het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog bracht de Golan onder Frans bestuur. Toen het Franse mandaat eindigde, werd de Golan deel van de nieuwe Syrische Republiek. Vrijwel parallel rees buurstaat Israël op uit een ander aflopend Europees mandaat. Het jonge Syrië erkende Israël echter niet en vanuit de strategisch hooggelegen Golan werd Galilea jarenlang beschoten. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kippoer-oorlog in 1973, geïnitieerd door Egypte en Syrië, kwam de Golan tegen alle verwachtingen in onder Israëlische controle. In het kielzog van het terugtrekkende Syrische leger vluchtte een groot deel van de lokale bevolking, anderen bleven. Annexatie en vergaande vredesonderhandeling..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelfs in je tuin is er avontuur. Je moet alleen heel goed kijken

Haar vriend Thijs heeft veel spannende verhalen over zijn reizen door de Afrikaanse wildernis. Maar ook in je eigen achtertuin is genoeg te zien, ontdekte columnist Rinke Verkerk.

Afbeelding

Primeur voor katholieken in de CU

Na een ingewikkelde verkering die bijna twintig jaar duurde, is het eindelijk boter bij de vis voor de katholieken binnen de ChristenUnie. Komende dinsdag treedt Eric Holterhues aan als senator.

Afbeelding

Heksenvervolgingen hebben ons vandaag veel te zeggen, maar niet wat Susan Smit ons wil wijsmaken

De heksenvervolgingen in Europa hebben ons vandaag veel te zeggen, stelt Reina Wiskerke, maar niet wat Susan Smit ons wijsmaakt. Smit en geestverwanten eigenen zich het lijden toe van mensen uit een andere cultuur.

Afbeelding

Waarom schrijvers en kunstenaars laten zien wat het is om opnieuw geboren te worden

In een wegwerpmaatschappij als de onze vervaagt het begrip van wedergeboorte. We negeren de realiteit van pijn, gebrokenheid en imperfectie, schrijft columnist Adrienne Simons.

Afbeelding

Vissen op oud ijzer in Spakenburg, daar word je niet overspannen van. Maar misschien wel rijk

Spakenburg is altijd al zo’n plek waar zich van alles laat vermoeden, dat verborgen ligt onder de waterspiegel, schrijf Hilbrand Rozema. Maar wat ligt er allemaal op de bodem? Als je dat eens wist.

Afbeelding

Deze schrijfster benaderde honderd jaar geleden de homo positief en bijna iedereen viel over haar heen

God’s gevangene, een roman over een homoseksuele man, van schrijfster Wilma viert zijn honderdjarig bestaan. Dit wordt op de Vrije Universiteit herdacht. Hans Werkman zal er een sonnet van Willem de Mérode voorlezen.

Afbeelding

Kijk in de beerput, naar de ellende die het jou mogelijk maakt te leven zoals je leeft

We leven in een wereld waarin we de ogen van kweekgarnalen afknippen voor een efficiënter kweekproces. Lysanne van de Kamp wil de ellende achter onze consumptie zien, ook al is het voor haar een marteling.

Afbeelding

'Als puber ben ik nooit verliefd geweest op een meisje', zei hij. 'Ik deed soms alsof'

'Ik weet niet wat ik moet doen', begint hij. Tegenover Feniks de la Fosse zit een jongeman van begin twintig. 'Ik hou heel veel afstand en vermijd aanraking, want ik ben veel te bang voor wat er anders zou kunnen gebeuren.'

Afbeelding

Misschien zijn we wel een beetje ontspoord als het om publieke gebeden gaat

Wim Dekker haakt bij gebeden steeds vaker af, in het bijzonder bij voorbeden. 'Het is juist dat verlangen naar verbinding en herkenning waar ik last van begin te krijgen.'