27 september 2022 om 19:00
Zicht op de grens tussen de door Israël geannexeerde Golanhoogte en Syrië. 'Ik snap de gefronste wenkbrauwen, geopolitiek is ingewikkeld. Met de vinger naar Israël wijzen is echter te makkelijk.'
beeld anp / Jalaa Marey

‘Gemeenschapszin, natuur en pioniersgeest trokken ons naar de Golanhoogte’

Om onze kinderen meer vrijheid en buitenleven te kunnen geven, verhuisden we recentelijk van het grote Jeruzalem naar een klein dorpje op de Golanhoogte. Dat leverde soms gefronste wenkbrauwen op, want de status van het gebied is ingewikkeld. 

Een korte geschiedenisles: de verdeling van het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog bracht de Golan onder Frans bestuur. Toen het Franse mandaat eindigde, werd de Golan deel van de nieuwe Syrische Republiek. Vrijwel parallel rees buurstaat Israël op uit een ander aflopend Europees mandaat. Het jonge Syrië erkende Israël echter niet en vanuit de strategisch hooggelegen Golan werd Galilea jarenlang beschoten. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kippoer-oorlog in 1973, geïnitieerd door Egypte en Syrië, kwam de Golan tegen alle verwachtingen in onder Israëlische controle. In het kielzog van het terugtrekkende Syrische leger vluchtte een groot deel van de lokale bevolking, anderen bleven. Annexatie en vergaande vredesonderhandeling..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Engeland worden koorleiders en zangers ontslagen. Wat mag een koor de kerk kosten?

Het ware, het goede en het schone zijn wegen naar God, zegt een oude traditie. Het ware staat hier bij protestanten met stip bovenaan, schrijft columnist Wim Houtman.

Afbeelding

Het geld op je bankrekening is je ook maar geschonken, dus waak ervoor dat het geen afgod wordt

We moeten ervoor waken dat geld geen afgod wordt. Zowel in de zin van meer begeren als door er continu over in te zitten dat je voldoende hebt. Ook dán dien je twee heren, schrijft Hannah Keijzer in haar gastcolumn.

Afbeelding

Armoede zou niet hoeven in een land als Nederland? Het gebeurt júist in een land als Nederland

De energiecrisis slaat hard toe in Moerwijk, de buurt waar pastor Bettelies Westerbeek werkt. ‘Crisis is hier niets nieuws: al jaren zitten mensen gevangen in armoede, stress en schulden,’ schrijft Westerbeek.

Afbeelding

Nog maar drie weken, dan wordt het weer langer licht!

De Zuid-Veluwe ligt in een rokerig winterlicht. We lopen van Arnhem naar Beekbergen, 23 kilometer, de vaste vriendengroep. Ook na 25 jaar vriendschap is er tijd in te halen en veel te bespreken.

Afbeelding

Een nieuwe manier van bijbellezen: als het Woord wordt beroofd van zijn universele gezag, is alles vloeibaar

Het verontrust mij dat een ingrijpend nieuwe manier van bijbellezen met zo weinig discussie wordt geïntroduceerd, schrijft SGP-senator Diederik van Dijk. ‘Voor die zorg wil ik als onvolkomen medebroeder aandacht vragen.’

Afbeelding

Het leven is onvoorspelbaar, daarom zeg ik vaak tegen vrienden en familie: ik hou van je

Ik weet dat het leven plotseling zo anders kan zijn. Het ene moment zit ik als veertienjarige nog naast mijn vader in de auto, het andere moment bezwijk ik bijna, schrijft Marina de Haan.

Afbeelding

We komen samen om God te eren, te dienen. De kerk is daarin een middel, geen doel

Er is weinig dat zo diep onder je huid gaat zitten, dan geloof (en ongeloof), zegt Gerard Ter Horst. Juist daaromtrent raakt ‘de kerk’ vele snaren, ten goede of ten kwade.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Digitaal afslanken door de mailbox goed op te schonen: waarom niet?

Het heeft zin de mailbox dagelijks óf rigoureus op te schonen, vindt Gerard ter Horst. ‘De gedachte dat je de mail ooit nog nodig hebt, is op de keper beschouwd absurd’.