26 augustus 2022 om 03:06

‘Laat maar huilen, dat is goed voor de longetjes’, dat hoor je in Afrika dus nooit

In de dierentuin van Antwerpen staan we lang bij de gorilla’s. Toevallig tegelijk met een Joods-orthodoxe familie: een vader in het zwart, met zijn kleine grut. Het is wel een mooi moment. Maar ik weet niet zeker of we nu contact hebben gelegd of niet. Wel turen we samen naar de apen. Zwijgend bestuderen we op deze snikhete vakantiedag het boek der natuur, met een aandacht alsof daar de oplossing te vinden is van een raadsel, dat ons beiden aangaat. 

De Antwerpenaar met het keppeltje neemt nu zijn smartphone op; hij spreekt Jiddisch, zoals velen in de grote Joodse gemeenschap in Antwerpen. Ik probeer woorden op te vangen van die welluidende taal, en daarmee van duizend jaar Europese geschiedenis.

Het heeft ineens ook iets ongemakkelijks, samen naar mensapen kijken. Wat doe je in zo’n geval? Ik knoop dan graag een praatje aan, even contact maken. Al was het maar omdat dat niet mag met de gorilla’s. Het is niet de bedoeling dat je op het glas bonst en gaat wuiven of staren. 

Dat wordt door gorilla’s dikwijls anders opgevat dan jij het bedoelt. Mijn buurman steekt zijn telefoon weg. Wat denkt hij ervan? Ik begin aarzelend aan een gesprek, maar hij lijkt me niet te horen. Met zijn tengere ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’