23 augustus 2022 om 19:22

Om verbinding te zoeken met andersgelovigen, hoef je niet met hen te bidden

Verrassend is het niet. Op het Graceland Festival vond afgelopen weekend een interreligieuze gebedsoproep plaats. Mede-organisator Rikko Voorberg noemde het vooraf in het ND een pareltje in de programmering. Zoals historicus James Kennedy ruim tien jaar geleden in Trouw schreef: de gelovigen die op een interreligieus gebed afkomen, zijn vaak ‘de mensen die het minst zeker zijn van hun eigen geloofsdogma’s’. Het profiel van Graceland Festival lijkt daar bij aan te sluiten.

Toch sta ik er nog even bij stil. Theo Brand wijdt op de website nieuwwij.nl een beschouwing aan de gebedsoproep van het Graceland Festival, met islamitische, joodse en christelijke elementen. Het platform NieuwWij denkt na over een samenleving waarin alle mensen zich thuis kunnen voelen, ongeacht verschillen in afkomst en levensovertuiging.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)


Beeld uit een filmverslag van het Graceland Festival afgelopen vrijdag, toen de interreligieuze gebedsoproep plaatsvond. - beeld Graceland Festival

Brand, eindredacteur bij NieuwWij, veronderstelt dat veel christenen verwatering in de gebedsoproep zien. Maar volgens hem is dit programmapunt een teken van vruchtbaar heilig vuur. Vervolgens werpt hij valse tegenste..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Digitaal afslanken door de mailbox goed op te schonen: waarom niet?

Het heeft zin de mailbox dagelijks óf rigoureus op te schonen, vindt Gerard ter Horst. ‘De gedachte dat je de mail ooit nog nodig hebt, is op de keper beschouwd absurd’.

Afbeelding

De EO had de kern te pakken. Maar ondertussen sijpelt het geloof tussen onze vingers weg

Zonder God kun je prima leven, maar op de existentiële momenten van het bestaan is het wel eenzaam, schrijft Wim Dekker. Misschien is het tijd voor een nieuwe EO-conferentie over ‘De boodschap en de kloof’.

Afbeelding

Refo’s neerzetten als afhakers in Nederland? Dat is onwelwillende framing

‘Vergis ik mij, of zien wij geregeld pogingen om de zogeheten ‘refo’ te problematiseren, zo niet te dramatiseren?’ schrijft Bart Jan Spruyt. ‘Ik ken nogal wat refo’s, en ze komen op mij maar zelden over als afhakers.’

Afbeelding

Rondom het proces over de aanslagen in Parijs kreeg ik een ander beeld van frontman Jesse Hughes

Het is deze maand zeven jaar geleden dat de terroristische aanslagen in Parijs plaatshadden, waaronder die op concertzaal Bataclan, schrijft Gerard ter Horst.

Afbeelding

Hak Groningen los, dan drijft het naar de Noordpool, zei Onno Ruding (CDA)

In Noord-Nederland groeit het extremisme, blijkt uit onderzoek. Gelukkig zijn corona-complotdenkers die een aanslag plegen op een journalist, zoals in Groningen gebeurde, wel van een andere orde dan de onrust over gasbevingen en windmolens.

Afbeelding

Neem je hart voor lief, maar dat betekent niet dat je het altijd moet volgen

De tekst ‘follow your heart’ bezorgt relatiecoach Cocky Drost kromme tenen. Te vaak zijn er relaties kapot gegaan door mensen die hun hart volgden. Maar negeren wat je voelt? Dat kan ook niet.

Afbeelding

Ik blijf mijn kinderen van alles geven, ondertussen weet ik dat er ook voor mij wordt gezorgd

Juist de kiem van het kunnen ontvangen wordt in de kindertijd gelegd. Daarom blijft Roeland van Mourik zijn kinderen graag van alles geven en ondertussen weet hij dat er ook voor hem wordt gezorgd.

Afbeelding

Is iets pas goed als het schuurt? Schuren om te schuren lijkt me een vreemd principe

Qatar schuurt, acties van klimaatactivisten ook, en een goede vriendschap kan ook niet zonder schurende kant. Maar als schuren een doel op zich wordt, staat de provocatie centraal, schrijft Almatine Leene.

Afbeelding

Slepen met zakjes potgrond? ‘Ik ben bekeerd. Ik wil er niet meer mee gezien worden’

Het veen in potgrond stoot veel CO2 uit. Wereldwijd wel vijf procent van de uitstoot. Er wordt al jaren gepraat dat het anders moet. Maar tot afgelopen vrijdag gebeurde er weinig, schrijft columnist André Zwartbol.