18 augustus 2022 om 20:13

De kerk is morsdicht, maar er branden nog goede, rustige lichtjes in Albergen

Het Twentse Albergen schrok van asielzoekers. Het telt zo’n drieduizend inwoners. Je kunt er goed terecht voor tuinvijvers, speciaalbier, Paasvuren, renpaarden en nieuwe tanden. Uw kunstgebit is onze zorg, glimlacht een opschrift bij de kerk. Die kerk, de Pancratius, staart hologig terug. Ik stel voor dat we zo’n gesloten kerk, zo’n dode dorpsziel, voortaan ‘morsdicht’ noemen. ‘Er komt een IT-bedrijf in!’, vertelt een jonge twintiger vrolijk. De eigenaars waren er vroeger zelf nog misdienaartjes, schreef de Twentse Courant. Dat is leuk, maar: geen kerk, wat een gemis. Juist nu. De wereld in de brand, de vlaggen op de kop, de Joden weg uit Rusland en dan zondag ook nog dat ene Syrische gezin op de vlucht voor boze demonstranten. De jongen bij de kerk wil zijn mening niet geven. Waarom niet? ‘Iedereen kent elkaar hier.’ Wel wil hij kwijt dat zijn ouders Bosnisch zijn. En dat veel Albergers vooral boos zijn omdat er niet met hen is overlegd.  

Hotel ‘t Elhuys ligt 2 kilometer verder, in de weiden. Het is er mooi. Maar op de gevel staan woedende kreten, zoals Houd ons dorp schoon. Intussen ligt de berm bij het hotel vol zwerfafval van de demonstranten zelf. Bij een grote villa bel ik aan. De eigenaar, 68, is een zakenman in ruste. Ik zeg dat ik de kerk mis. ‘Die is ook al zonder overleg gesloten’, zegt hij. ‘Mijn ouders droegen er hun leven lang aan bij.’ Hij is bezorgd over de veiligheid van zijn kleinkinderen. Hij wijst naar ze, ze zitten alle acht op het terras. ‘Op zoveel asielzoekers zijn er immers altijd wel een paar verkeerden.’ Hij wijst op de overlast in Te..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Google heeft onze zoektermen van 2022 op een rijtje gezet. Maar hoe zoeken christenen eigenlijk?

Ik heb geen christelijk zoeklijstje kunnen vinden, maar het is voorstelbaar dat je daarin iets terugziet van ‘Zoek eerst het koninkrijk van God’. Of zeg ik nu hele rare dingen?

Afbeelding

Mevrouw L. leerde mij dat spullen maar spullen zijn en dat het hele verhaal ín iemand schuilt

Op kamer 75 woont mw. L. Ze was één van de allereerste cliënten met wie ik kennismaakte, schrijft Julia ter Beek, werkzaam in de ouderenzorg. ‘Nou ja, kennismaken, ze sliep meer dan dat ze wakker was.’

Afbeelding

Romantiseer niet, maar durf mensen ook een held of een heilige te noemen

De Bijbel is het enige religieuze boek waarin de helden zwak en zondig zijn, schrijft Wim Houtman. Bijbellezers weten dat. De Geest geeft aan trillende handen kracht.

Afbeelding

Steeds als ik naar de foto’s in droeve lijstjes in mijn werkkamer kijk, ben ik even sprakeloos

De verbijstering die me beving toen ik hoorde over de Shoah, heeft me nooit meer losgelaten, schrijft columnist Annemarie van Heijningen. ‘Is dit werkelijk gebeurd met al die mannen, vrouwen en kinderen?’

Afbeelding

Zowel door Stellenbosch als door Nederland loopt een scheidslijn. Maar wie ziet die lijn?

Stellenbosch is een goed verzorgd en welvarend dorp. Tenminste, aan de goede kant van de spoorlijn. Aan de andere kant wonen mensen in kleine hutten. Er loopt een scheidslijn door de wereld, schrijft Bram van de Beek.

Afbeelding

Op een zangkoor stijgen mensen boven zichzelf uit. Het is een soort wonder

Wie getrouwd is met een koorlid, komt in onverwachte situaties terecht. Op een avond in december krijgt ons dorp krijgt iets wonderbaarlijks te horen: het Magnificat, de lofzang van Maria uit het Lucasevangelie.

Afbeelding

Nederland wil altijd het beste jongetje van de klas zijn, maar vergeet daarmee iets cruciaals

Het werd met euforie gebracht. Het einde van de ov-chipkaart. Vanaf eind dit jaar kun je in Nederland óók met je telefoon inchecken in het openbaar vervoer. Maar in Zweden kan dat allang, schrijft Hannah Keijzer.

Afbeelding

Het CBS berekende de inflatie op ruim 14 procent, maar hoeveel procent stegen onze boodschappen in prijs?

De boodschappen worden duurder, maar hoeveel precies en waar gaat ons geld eigenlijk aan op. Mijn dataman dook de cijfers in en ontdekte dat vooral zuivel veel duurder werd dan de 14 procent inflatie.

Afbeelding

Dealen met drugs? ‘Veilig gebruik van xtc bestaat niet. Het komt voor dat één pil fataal is’

Hoe krijgen we een beweging op gang om de normalisatie van drugs tegen te gaan, vraagt CDA-Kamerlid Anne Kuik zich af. ‘Als veilig gebruik niet bestaat, hoe kan een overheid dan legaliseren?’