17 augustus 2022 om 13:45
Alexander Zwagerman is onderwijsconsulent in Changchun (China) en docent intercultural awareness aan de International School of Business te Arnhem. Hij schrijft hier een gastcolumn.
beeld Alexander Zwagerman

Soms geef ik Engelse les aan Chinese studenten die in het westen rechten willen studeren. Het is een leuke bijbaan, want om hun Engels te oefenen laat ik hen vertellen over bekende rechtszaken in eigen land. Shuyi, een meisje uit Shaanxi, in het het noorden van China, wil graag naar Glasgow en haar keuze is gevallen op criminologie. De zaak die zij online met mij wilde bespreken, was er eentje die mijn eigen Chinese geliefde al volgde op social media: Zhou Xiaoxuan versus Zhu Jun.

Shuyi begon met het vertalen van de meest recente uitspraak: ‘Het door eiseres Zhou ingediende bewijs was onvoldoende om te bewijzen dat beklaagde Zhu seksuele intimidatie tegen haar had gepleegd, en het verzoek om beroep kon niet worden ingediend.’ Dit was de uitspraak van Nummer  1 Volksrechtbank in Peking. Shuyi vertelde me dat dit het einde betekent voor #MeToo in China. De hashtag werd al gecensureerd en verhalen over seksuele intimidatie die te veel gedeeld worden op social media kunnen ook vrij plotseling verdwijnen. ‘Het was nooit een politiek taboe, meer een sociaal taboe. Maar wij Chinezen leren al vroeg dat alles politiek is.’ Alles is politiek en politiek is alles is inderdaad een orthodoxe marxistische leerstelling, dus..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’