15 augustus 2022 om 04:22
Henk Algra
beeld nd

Soms kom ik in een huis waar geen enkel boek staat. Daar vind ik dan iets van

Soms kom ik in een huis waar geen enkel boek staat. Daar vind ik dan iets van. Een huis zonder boeken ervaar ik als een huis zonder planten. Er zit geen leven in. Toch wonen er mensen, dus helemaal onleefbaar is het kennelijk niet. Het gebrek aan boeken wordt nogal eens gecompenseerd met een overvloed aan andere zaken, zoals goedkope prullaria uit China, verzamelingen van al dan niet gevallen engelen, miniatuurhonden en -katten, fotootjes van overleden huisdieren of wandbordjes met deugdzame teksten. In Amsterdam wordt dat ‘Jordaanrenaissance’ genoemd. 

Waarom heeft iemand tegenwoordig nog een boekenkast? Je kunt toch alles op internet vinden? Of is een boekenkast belangrijk voor je imago? ‘Zeg mij wat u in de kast hebt staan en ik zal zeggen wie u bent.’ Het meest intrigerend vind ik boekenkasten die zó imposant en uitgebouwd zijn dat de eigenaar een ladder moet beklimmen om de bovenste rijen te raadplegen. Omgekeerd had ik als kind een fascinatie voor de onderste plank van de boekenkast van mijn vader. Daar stond helemaal rechts onderin een boek met meer dan duizend bladzijden: een Duitstalig theologisch woordenboek met gotische letters. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorlopig is het nog rustig op Twitter-concurrent Mastodon, en opvallend gezellig

Voor de retweets hoef je er niet te zijn, voor de reuring evenmin. In de paar weken dat de miljoen Twitter-gebruikers de stekker uit hun account trokken, verwelkomde concurrent Mastodon slechts 200.000 nieuwe leden.

Afbeelding

Komt het tussen de Vrije Universiteit en Abraham Kuyper nog goed? ‘De verbinding is verbroken.’

Historicus George Harinck kon deze week niet om het borstbeeld van Abraham Kuyper in ‘zijn’ universiteit heen. Juist diens robuuste visie maakt plaats voor brave bloedeloosheid waaraan niemand zijn hart zal verpanden.

Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.