12 augustus 2022 om 15:30
Ad de Bruijne
beeld nd

De samenleving zou beter af zijn wanneer het liberalisme van Mark Rutte weer een poosje aan de zijlijn plaatsneemt

Op onze bijna dagelijkse avondwandeling struinden mijn echtgenote en ik onlangs door de Kamper wijk Brunnepe. We passeerden enkele straatjes waar vrijwel elke woning een omgekeerde Nederlandse vlag vertoonde. Elders in deze Hanzestad is de concentratie ‘blauw-wit-rood’ duidelijk minder. Nu is Brunnepe vanouds een volkswijk. De laatste jaren streken er weliswaar ook jonge stellen, semi-yuppen en Zwolse starters neer. Maar toch telt de wijk nog altijd meer dan gemiddeld bewoners die relatief laag op de maatschappelijke ladder staan. Niet voor niets sluiten juist zij zich breed aan bij dit symbool van de boerenprotesten.

Onze nationale niet-bemiddelaar Remkes signaleerde een ‘stevige vertrouwenscrisis’ tussen boeren en kabinet. Deze zit volgens hem dieper dan de huidige stikstofdiscussie. Nog dieper, lijkt mij, dan Remkes zegt. Want zij speelt niet alleen tussen boeren en kabinet. Er lijkt iets stuk tussen de politiek als geheel en allerlei maatschappelijke groepen die zich niet gezien en gehoord voelen. Velen hebben deze kloof de laatste jaren al gesignaleerd.

diepere achtergronden

Hoe is het zover gekomen? Ook daarover zijn al wijze woorden gesproken. Die ga ik hier niet herhalen. Wel noem ik twee diepere achtergronden ervan, die ik herkende in die overdadig bevlagde Brunnep..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.

Afbeelding

Is Nederland ‘te vol’? Waar moeten al die nieuwkomers straks wonen?

Huisvest in nieuwe flats studenten, asielzoekers en ouderen, stelt Hilbrand Rozema. ‘Naast en door elkaar. Op die manier blijft er open landschap over en hoeven we niet naar Amerika. Want dat wil ik niet, ik houd van Nederland.’

Afbeelding

Een asielzoeker zingt ‘Welkom in Gods huis’ - de woorden bleven bij hem hangen

In haar kerk is een groep asielzoekers gearriveerd, schrijft Sophia Geuze. ‘Al is er maar één die nu bij ons tot rust komt en zich welkom voelt in onze gemeenschap.’

Afbeelding

Als je het woord sorry niet over je lippen krijgt, en het niet kunt aanhoren, dan begint de rancune

In zijn vaste column voor het Nederlands Dagblad komt Gert-Jan Segers deze week terug op zijn ‘Gideonsbende’-column van eind augustus. ‘Ik wilde opkomen voor mijn Haagse matties, maar heb van de weeromstuit anderen geraakt.’

Afbeelding

Wat is het sprekende van een Christusbeeld? De beeldcultuur is overschat

Het zijn uitgerekend de woorden op de sokkel van een Christusbeeld in het kerkdorp Schalkhaar die echt aanspreken, ziet columnist Gerard ter Horst. Geloven is inderdaad ‘uit het horen’.

Afbeelding

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Leer mij de mens kennen, schrijft Reina Wiskerke. Zij is gehecht aan een gewraakt kerkelijk dogma dat de mens geneigd is tot alle kwaad. Het helpt haar het nieuws te verteren.

Afbeelding

Protocollen voor de veiligheid behoeden je niet voor een volgepieste broek

Melk, boter, nieuwe tandenborstel, een prei, afrekenen, deuren door, ‘mamma, ik moet plassen’. Plassen. Een wc. Het komt als een soort schok tot me dat de architect van dit betonnen vierkant de wc vergeten is, schrijft Romle Verkerk.