9 augustus 2022 om 21:12

Excuusdwang in een hypergevoelige samenleving

Programmamaker Tim den Besten zat maandag huilend bij de Nieuws BV op Radio 1. Hij leek een zenuwinzinking nabij. Tijdens de presentatie van de Canal Pride, afgelopen zaterdag, had hij een regel van een Sinterklaasliedje gezongen: ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’. Omdat hij zijn vriend Nicolaas Veuls op een boot zag aankomen. ‘Heel dom’, zei Den Besten huilend. ‘Nu is ervan gemaakt dat ik – het was een boot met veel donkere mensen –, dat ik daarom dat liedje had gezongen.’

Hij kreeg bovendien het verwijt ‘Piet’ te hebben geroepen naar de boot. Als je de beelden terugkijkt, blijkt het duidelijk ‘Stien’ (S10) te zijn geweest, de naam van de zangeres op de boot. Toch kreeg Den Besten ‘woedende reacties’: ‘Ze moeten je opsluiten ... Ik hoop dat je ontslagen wordt … Je bent net als je voorouders ...’ Dat mensen denken dat hij een racist is, vond hij onverdraaglijk. Natasja Gibbs van de Nieuws BV probeerde hem voor de radiomicrofoon te kalmeren. Tegelijk bevestigde ze dat hij een ‘domme fout’ had gemaakt. Welke domme fout het was, zou ik niet weten. De aanduiding ‘zwarte Piet’ ontbreekt in het liedje dat hij begon te zingen.   

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Digitaal afslanken door de mailbox goed op te schonen: waarom niet?

Het heeft zin de mailbox dagelijks óf rigoureus op te schonen, vindt Gerard ter Horst. ‘De gedachte dat je de mail ooit nog nodig hebt, is op de keper beschouwd absurd’.

Afbeelding

De EO had de kern te pakken. Maar ondertussen sijpelt het geloof tussen onze vingers weg

Zonder God kun je prima leven, maar op de existentiële momenten van het bestaan is het wel eenzaam, schrijft Wim Dekker. Misschien is het tijd voor een nieuwe EO-conferentie over ‘De boodschap en de kloof’.

Afbeelding

Refo’s neerzetten als afhakers in Nederland? Dat is onwelwillende framing

‘Vergis ik mij, of zien wij geregeld pogingen om de zogeheten ‘refo’ te problematiseren, zo niet te dramatiseren?’ schrijft Bart Jan Spruyt. ‘Ik ken nogal wat refo’s, en ze komen op mij maar zelden over als afhakers.’

Afbeelding

Rondom het proces over de aanslagen in Parijs kreeg ik een ander beeld van frontman Jesse Hughes

Het is deze maand zeven jaar geleden dat de terroristische aanslagen in Parijs plaatshadden, waaronder die op concertzaal Bataclan, schrijft Gerard ter Horst.

Afbeelding

Hak Groningen los, dan drijft het naar de Noordpool, zei Onno Ruding (CDA)

In Noord-Nederland groeit het extremisme, blijkt uit onderzoek. Gelukkig zijn corona-complotdenkers die een aanslag plegen op een journalist, zoals in Groningen gebeurde, wel van een andere orde dan de onrust over gasbevingen en windmolens.

Afbeelding

Neem je hart voor lief, maar dat betekent niet dat je het altijd moet volgen

De tekst ‘follow your heart’ bezorgt relatiecoach Cocky Drost kromme tenen. Te vaak zijn er relaties kapot gegaan door mensen die hun hart volgden. Maar negeren wat je voelt? Dat kan ook niet.

Afbeelding

Ik blijf mijn kinderen van alles geven, ondertussen weet ik dat er ook voor mij wordt gezorgd

Juist de kiem van het kunnen ontvangen wordt in de kindertijd gelegd. Daarom blijft Roeland van Mourik zijn kinderen graag van alles geven en ondertussen weet hij dat er ook voor hem wordt gezorgd.

Afbeelding

Is iets pas goed als het schuurt? Schuren om te schuren lijkt me een vreemd principe

Qatar schuurt, acties van klimaatactivisten ook, en een goede vriendschap kan ook niet zonder schurende kant. Maar als schuren een doel op zich wordt, staat de provocatie centraal, schrijft Almatine Leene.

Afbeelding

Slepen met zakjes potgrond? ‘Ik ben bekeerd. Ik wil er niet meer mee gezien worden’

Het veen in potgrond stoot veel CO2 uit. Wereldwijd wel vijf procent van de uitstoot. Er wordt al jaren gepraat dat het anders moet. Maar tot afgelopen vrijdag gebeurde er weinig, schrijft columnist André Zwartbol.