9 augustus 2022 om 12:00
beeld Dick Vos

Niet alleen ik vind de zoete kip lekker. Een slome wesp ook

In het Amsterdamse Nelson Mandelapark eet ik zondagmiddag bami met kip en Surinaamse baka bana (gebakken bakbanaan in deeg). Met achter mij het monument Rona Batho (‘Wij het volk’) en voor mij vrolijke mensen, die genieten van de slotdag van het Kwaku Summer Festival. Het meerdaagse festival in Zuidoost is van origine Surinaams, maar is inmiddels multicultureel.

Niet alleen ik vind de zoete kip lekker. Een slome wesp ook. Ik blijf kalm, op advies van een bioloog (ND, 22 juli): ‘Een wesp heeft er geen belang bij om iemand te steken.’ En toch is dat wat er in snelle seconden gebeurt. De wesp kust de binnenkant van mijn linkerhand, net onder mijn pink. Ik schrik: ik ben voor van alles allergisch, ook voor wespen? In mijn 36 jaar ben ik nog nooit gestoken. Mijn blik valt op de angel in mijn hand, in een flits haal ik het weg.

Een flits later sta ik bij het hoofdterrein. In de dansende menigte word ik duizelig en val ik flauw. Ik bezoek de EHBO-post, neem eigen medicatie in, maar op weg naar huis word ik steeds benauwder (astmapatiënt hier). Eenmaal thuis slaat de angst toe: wat als ik stik? Voordat i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd voor heilige woede. Maar we zijn te druk met consumeren en onze telefoon

Onder de bruggen en in de parken slapen arbeidsmigranten, dakloos, uitgekotst en uitgewrongen, omdat wij goedkope groenten willen. Het is tijd voor heilige woede, vindt Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Veelkleurigheid

Jaren zat ik op de zondagochtend en de zondagmiddag in een van de Huizer hervormde kerken en trok mij de boodschap over zonde zeer persoonlijk aan. Terecht zult u zeggen, want zondekennis en -besef horen ook persoonlijk te zijn.

Afbeelding

We schrijven 2030 als Mark Rutte eindelijk de sms’jes van Johan Remkes uit zijn mobiele telefoon wist

‘Ha Johan! Goed nieuws, 5 oktober is de nieuwe minister erbij. Kan nog niet zeggen wie.’ Mark Rutte heeft in 2022 besloten zich netjes aan de Archiefwet te houden en wist dit sms’je in 2030 netjes uit zijn telefoon.

Afbeelding

Tijd voor een geopolitiek feestje: de Vrede van Münster is volgend jaar 375 jaar geleden

Met alle turbulentie van de afgelopen maanden heeft filosoof Govert Buijs behoefte aan een feestje. ‘Sinds 1648 heerst er in Europa een vrijheidsregime dat zelfs dwars door grote oorlogen heen in stand is gebleven.’

Afbeelding

Opeens kwam een man van het Afghaans verzet met een geweer op me af: mijn blote enkel was te zien

De zon schijnt. Ik ben misschien zeven of acht jaar. Ik heb een gele blouse en een geruite geel-witte rok aan. Ineens voel ik een pijnscheut. Iets hards knalt tegen mijn voet aan. Het is een vuistgrote steen.

Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.