4 augustus 2022 om 08:51
beeld Jaap Meijer

Naar Friesland, waar geen grutto meer te zien was, wel eeuwenoude kerkjes

Onze vakantie voerde ons dit jaar naar Friesland, voor een Elfstedentocht op de fiets. Hoewel we als familie geen Friese wortels hadden, ben ik er wel geboren (in Murmerwoude, nu Damwoude geheten) en blijft het voor mij voelen als het Heitelân. Het idee kwam deze keer – ik biecht het maar eerlijk op – door de Denkend aan Holland-vaartocht van André en Janny die hen vorig jaar langs de Friese steden voerde. 

Vroeger maakte ik hele fietstochten door het Friese land. Daarom was dit ook een beetje een nostalgische tocht. De meest opvallende verandering vond ik de vogelstand. Ik herinnerde me van vroeger in voorjaar en zomer overal door de lucht dartelende kieviten en parmantig lopende grutto’s. Friesland was ooit de kraamkamer van de wereldwijde grutto-populatie. Nu zagen we soms nog wat kieviten en zeven dagen lang geen één grutto meer. 

Misschien kunnen de woedende boeren me dat uitleggen? Een van de oorzaken blijkt te zijn dat boeren en loonbedrijven in de laatste jaren materieel hebben aangeschaft dat veel beter geschikt is voor geasfalteerde (snel)wegen – daar komt men nu ook achter – dan voor het Nederlandse weidelandschap waar de hele zwi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.

Afbeelding

Is Nederland ‘te vol’? Waar moeten al die nieuwkomers straks wonen?

Huisvest in nieuwe flats studenten, asielzoekers en ouderen, stelt Hilbrand Rozema. ‘Naast en door elkaar. Op die manier blijft er open landschap over en hoeven we niet naar Amerika. Want dat wil ik niet, ik houd van Nederland.’

Afbeelding

Een asielzoeker zingt ‘Welkom in Gods huis’ - de woorden bleven bij hem hangen

In haar kerk is een groep asielzoekers gearriveerd, schrijft Sophia Geuze. ‘Al is er maar één die nu bij ons tot rust komt en zich welkom voelt in onze gemeenschap.’

Afbeelding

Als je het woord sorry niet over je lippen krijgt, en het niet kunt aanhoren, dan begint de rancune

In zijn vaste column voor het Nederlands Dagblad komt Gert-Jan Segers deze week terug op zijn ‘Gideonsbende’-column van eind augustus. ‘Ik wilde opkomen voor mijn Haagse matties, maar heb van de weeromstuit anderen geraakt.’

Afbeelding

Wat is het sprekende van een Christusbeeld? De beeldcultuur is overschat

Het zijn uitgerekend de woorden op de sokkel van een Christusbeeld in het kerkdorp Schalkhaar die echt aanspreken, ziet columnist Gerard ter Horst. Geloven is inderdaad ‘uit het horen’.

Afbeelding

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Leer mij de mens kennen, schrijft Reina Wiskerke. Zij is gehecht aan een gewraakt kerkelijk dogma dat de mens geneigd is tot alle kwaad. Het helpt haar het nieuws te verteren.

Afbeelding

Protocollen voor de veiligheid behoeden je niet voor een volgepieste broek

Melk, boter, nieuwe tandenborstel, een prei, afrekenen, deuren door, ‘mamma, ik moet plassen’. Plassen. Een wc. Het komt als een soort schok tot me dat de architect van dit betonnen vierkant de wc vergeten is, schrijft Romle Verkerk.