30 juli 2022 om 04:21
Columnfoto Paulien Vervoorn
beeld Dick Vos

Ik was te moe voor mijn eigen feestje

Vlak voordat de gasten komen, doe ik mijn feestjurk aan en spuit wat glitters in mijn haar. De tompoucejes – met een foto van de cover van mijn nieuwste boek – staan klaar. Trainingsbureau Geloofwaardig Spreken bestaat tien jaar en mijn nieuwste boek Zin in preken verschijnt. Dat is een feestje waard. Een paar maanden van tevoren liet ik uitnodigingen maken met een foto waarop ik tien kaarsjes uitblies. 

De afgelopen weken was ik moe van alle verhuisstress en had ik er opeens minder zin in. Een week van tevoren had ik nog steeds geen inspiratie voor een speech. Maar dus wel zestig mensen op de gastlijst. Een beetje paradoxaal voelde het wel: een boek schrijven met de titel Zin in preken en zelf geen zin hebben om te speechen.

De eerste mensen druppelen binnen. Onafhankelijk van elkaar zeggen velen van hen – zinspelend op de titel – dat ze er zin in hebben. ‘Ik ook!’ Anderhalf jaar werkte ik aan 52 preekideeën over bidden, de Bijbel laten spreken, plannen, je preek ontwerpen, je hoorders bij je verhaal betrekken, hardop oefenen en reflecteren. Wat ik zelf heel waardevol vind, is dat veertig (s)prekers hun verhalen en voorbeelden toevoegden. 

V..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ida Gerhardt, met de klassieke vorm van haar poëzie, zegt mij veel meer dan de meeste moderne dichters

De klassieke poëzie van Ida Gerhardt zegt columnist Hans Werkman meer dan de meeste moderne dichters. Haar Verzamelde Gedichten houdt hij zijn leven lang.

Afbeelding

Nederlandse militairen leren Oekraïners schieten: vrijheid en democratie staan op het spel

'Mijn Poolse moeder Irene wilde direct naar Oekraïne vertrekken, om zelf tegen de Russen te vechten', vertelt de Nederlandse militair Elisabeth. ‘Maar zij is bijna 90. Ik kon haar nog net tegenhouden.’

Afbeelding

'In deze plaats zal Ik vrede geven', staat er op een tot wooncomplex omgebouwd kerkgebouw in Bussum

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meldde dat steeds meer kerken een andere functie hebben of dat daar naar wordt gezocht. In zijn woonplaats Bussum ligt dit nieuws letterlijk op straat, weet Roeland van Mourik.

Afbeelding

Heb je verliefdheid nodig voor een relatie? Een relatie is niet alleen maar gevoel

Wie ooit verliefd is geweest, zal toegeven dat het best een fijne toestand is. Toch wordt er te veel waarde gehecht aan de eis dat er verliefdheid moet zijn voor een relatie succesvol kan zijn, schrijft Cocky Drost.

Afbeelding

Moeilijke ademhaling, huilende benen - als doodgaan eenzaam en pijnlijk en eng aanvoelt

Vandaag had ze een gesprek met de huisarts, ze wilde vragen hoe zo'n palliatieve sedatie eraan toe zou gaan. Ze wilde vooral weten wannéér ze daarmee kon beginnen zegt ze tegen Julia ter Beek.

Afbeelding

Minister kondigt af dat herten in de natuur horen rond te lopen. Ik schoot meteen vol

Minister Piet Adema maakt een einde aan hertenkampen. Hij vindt dat herten in de natuur horen rond te lopen. André Zwartbol schoot meteen vol en rende naar de doos met tissues. ‘Dat ik dit nog mag meemaken.’

Afbeelding

Gods ideeën over hoe een samenleving moet functioneren hebben nog altijd relevantie

Veel ideeën uit de Bijbel over rust en voedsel zouden ook in een niet-Joodse context anno 2023 niet misstaan, schrijft Jeannette Gabay. "Wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze relevantie met enige regelmaat."

Afbeelding

Avondmaal vieren bij de klimaatactie van afgelopen zaterdag? Het zou mijn idee niet zijn

De A12 bezetten als klimaatactivist: je kunt het als je christenplicht zien. Past er dus een avondmaalsritueel bij? Daarover in gesprek gaan, is ingewikkeld geworden, schrijft columnist Reina Wiskerke.

Afbeelding

Blokkeerchristenen. Vroeger waren die links en vrijzinnig. En wij waren rechtzinnig

Eerst waren er ‘blokkeerfriezen’ , nu zijn er dus ook ‘blokkeerchristenen’. Zij voerden actie midden op het laatste eindje snelweg bij Den Haag. Wim Houtman doet tot nu toe niet mee. ‘Ik vind het te ver weg en te koud. Dat zegt veel over mij.’