29 juli 2022 om 17:58

Een huwelijk van drie mensen, wat kun je daar als kerk nog tegen hebben?

Op de televisiezender TLC draait de serie Say yes to the dress eindeloos door. Er komt veel in tot uitdrukking van het wezen van de mens. Afgelopen donderdag stuitte ik al zappend op een (nog) zeldzaam fenomeen in de New-Yorkse bruidsboetiek: twee vrouwen zoeken elk een jurk om (informeel) te trouwen, samen met een man. Het ging om een man en een vrouw die hun huwelijk hadden geopend voor een derde, een vrouw. Ze presenteerden hun keuze als diep doorleefd, voortkomend uit ultieme liefde, waar anderen vaak niet aan toekomen. Zowel hetero- als biseksualiteit leek het drietal parten te spelen.


‘Say yes to the dress’ van afgelopen donderdag: twee vrouwen gingen trouwen met een man - beeld TLC

Een dergelijk drietal zal zich steeds vaker in onze cultuur aandienen. Met het loslaten van traditionele normen, zijn er nieuwe richtingaanwijzers gekomen: echtheid, je eigen aard en hart volgen. Er ligt een wereld aan relatievormen open. Denk aan de schrijver Arthur Japin, die over zijn relatie met twee mannen heeft gesproken als een toonbeeld van liefde en beschaving. In mijn persoonlijke netwerk zag ik ook al een drietal – één vrouw en twee mannen – voorbijkomen.

De protestantse predikant Wielie Elhorst schreef ruim een jaar geleden: ‘Wat zou ik graag de eerste predikant zijn die een huwelijk bevestigt tussen drie mensen in de kerk.’ Oud-EO-..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koffie met twee Russen. 'Ik check nog even of ik wel de goede zin uit mijn geheugen viste. Gods zegen, toch?'

In een koffietentje in India heeft Paulien Vervoorn een bijzondere ontmoeting met een Russisch stel. 'Wij wonen in Moskou en merken niks. Maar het woord oorlog mogen we niet noemen, want volgens de media ís er geen oorlog'

Afbeelding

Het woelen van de geschiedenis verandert de blik van Nederlanders op de Holocaust

Reina Wiskerke verlangt geregeld naar een toestand waarin de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust onaangetaste ijkpunten zijn voor moreel handelen. Maar heimwee naar het verleden helpt niet verder.

Afbeelding

Wie er in het voetbalstadion zitten? Kinderzieltjes met 'daddy issues'

Voetbal is emotie. Dat ervaart Rinke Verkerk als ze het tafereeltje voor de tv beziet. Job, haar man, zit vol in de wedstrijd; dan is hij boos, onbereikbaar en dan extatisch. De kinderen kijken hem verbaasd aan: wie is deze man?

Afbeelding

De lof voor Segers is huiswerk voor journalisten. 'Praten over christelijke politiek als folklore'

Journalisten die verveeld de politiek duiden, dat heeft een keerzijde, vindt socioloog Wim Dekker. 'Het haalt de angel uit de politiek. Het gaat niet meer over recht of gerechtigheid maar over kleinmenselijk geneuzel.'

Afbeelding

Engelse dorpskerken, sfeervoller wordt het niet. Maar hoe houd je ze warm?

Met de trein reis ik over de zeebodem naar Engeland, via de Kanaaltunnel. Reisdoel is een dorpje in Sussex, met uitzicht op het Kanaal. De dorpskerk daar is een scheef en oud kavalje.

Afbeelding

Ik ben een deugniet, hoog tijd om dat maar eens een keer ruiterlijk toe te geven

In deze wereld waarin alle mensen lijken te deugen is het hoog tijd voor een stevig tegengeluid, vindt Roeland van Mourik. Diep in hem herbergt zich namelijk een enorme aso.

Afbeelding

Zij heeft gezoend met een ander, hoe herstellen we het vertrouwen?

Ze vertelt dat ze een jaar geleden wat met een collega heeft gehad. Daarom slaapt ze nu meer dan een half jaar op de logeerkamer, schrijft Feniks de la Fosse over een vrouw die in haar praktijk om advies vraagt.

Afbeelding

Accepteer de positie van de kerk in het moderne Nederland, schreef hij aan zijn vriend

Een kerk die helder is in haar boodschap en rijk in haar liturgie strekt zich uit naar mensen die de leegheid van de geschiedenis ervaren. Bart Jan Spruyt verbindt het werk van W. Aalders met dat van Dirk de Wachter.

Afbeelding

Praat over de kerk als een wereldwijde beweging, dat zet haar in een ander licht

De kerk heeft een imagoprobleem, weet dominee Almatine Leene. Het helpt om de kerk als een wereldwijde beweging neer te zetten. En dus niet alleen als de gemeente in de buurt waar je op zondag naartoe kunt gaan.