27 juli 2022 om 16:50
Lourens Geuze is pastoraal werker in een christelijk ziekenhuis in Nazareth en werkzaam als predikant in de Protestantse Kerk in Nederland en voor de Near East Ministry. Dit is een gastcolumn.
beeld ND

Werk in Nazareth: baan of roeping?

Regelmatig wordt aan ons de vraag gesteld: ‘Vind je het leuk om in Nazareth te wonen en te werken?’ Of: ‘Geeft het je energie?’ Persoonlijk vind ik het altijd lastig om deze vragen te beantwoorden. Zowel ‘ja’ als ‘nee’ zou een eerlijk antwoord kunnen zijn; het verschilt een beetje per dag. En ik vraag me ook altijd af hoe Jezus of Petrus en Paulus deze vragen zouden hebben beantwoord, of diegenen die voor mij in het ziekenhuis hebben gediend.

Ruim 160 jaar geleden begon de jonge Kaloost Vartan aan de reis van zijn leven. Geboren in Istanbul, gediend in de Krimoorlog en opgeleid tot zendingsarts in Edinburgh, werd hij naar Nazareth gezonden om het eerste ziekenhuis tussen Beirut en Jeruzalem op te zetten. Hij is daar uiteindelijk tot zijn dood in 1908 gebleven. Naar verluidt was de hele stad uitgelopen bij zijn begrafenis om hem de laatste eer te bewijzen.

Zijn bediening in Nazareth kostte hem persoonlijk veel; hij verloor vijf van zijn tien kinderen op jonge leeftijd. Ook werd het eerste gebouw dat zou gaan dienen als ziekenhuis geconfisqueerd door corrupte functionarissen. Op oudere leeftijd kreeg hij te maken met depressieve gevoelens en moest hij voor een jaar terug naar Sc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.

Afbeelding

Is Nederland ‘te vol’? Waar moeten al die nieuwkomers straks wonen?

Huisvest in nieuwe flats studenten, asielzoekers en ouderen, stelt Hilbrand Rozema. ‘Naast en door elkaar. Op die manier blijft er open landschap over en hoeven we niet naar Amerika. Want dat wil ik niet, ik houd van Nederland.’

Afbeelding

Een asielzoeker zingt ‘Welkom in Gods huis’ - de woorden bleven bij hem hangen

In haar kerk is een groep asielzoekers gearriveerd, schrijft Sophia Geuze. ‘Al is er maar één die nu bij ons tot rust komt en zich welkom voelt in onze gemeenschap.’

Afbeelding

Als je het woord sorry niet over je lippen krijgt, en het niet kunt aanhoren, dan begint de rancune

In zijn vaste column voor het Nederlands Dagblad komt Gert-Jan Segers deze week terug op zijn ‘Gideonsbende’-column van eind augustus. ‘Ik wilde opkomen voor mijn Haagse matties, maar heb van de weeromstuit anderen geraakt.’

Afbeelding

Wat is het sprekende van een Christusbeeld? De beeldcultuur is overschat

Het zijn uitgerekend de woorden op de sokkel van een Christusbeeld in het kerkdorp Schalkhaar die echt aanspreken, ziet columnist Gerard ter Horst. Geloven is inderdaad ‘uit het horen’.

Afbeelding

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Leer mij de mens kennen, schrijft Reina Wiskerke. Zij is gehecht aan een gewraakt kerkelijk dogma dat de mens geneigd is tot alle kwaad. Het helpt haar het nieuws te verteren.