27 juli 2022 om 16:50
Lourens Geuze is pastoraal werker in een christelijk ziekenhuis in Nazareth en werkzaam als predikant in de Protestantse Kerk in Nederland en voor de Near East Ministry. Dit is een gastcolumn.
beeld ND

Werk in Nazareth: baan of roeping?

Regelmatig wordt aan ons de vraag gesteld: ‘Vind je het leuk om in Nazareth te wonen en te werken?’ Of: ‘Geeft het je energie?’ Persoonlijk vind ik het altijd lastig om deze vragen te beantwoorden. Zowel ‘ja’ als ‘nee’ zou een eerlijk antwoord kunnen zijn; het verschilt een beetje per dag. En ik vraag me ook altijd af hoe Jezus of Petrus en Paulus deze vragen zouden hebben beantwoord, of diegenen die voor mij in het ziekenhuis hebben gediend.

Ruim 160 jaar geleden begon de jonge Kaloost Vartan aan de reis van zijn leven. Geboren in Istanbul, gediend in de Krimoorlog en opgeleid tot zendingsarts in Edinburgh, werd hij naar Nazareth gezonden om het eerste ziekenhuis tussen Beirut en Jeruzalem op te zetten. Hij is daar uiteindelijk tot zijn dood in 1908 gebleven. Naar verluidt was de hele stad uitgelopen bij zijn begrafenis om hem de laatste eer te bewijzen.

Zijn bediening in Nazareth kostte hem persoonlijk veel; hij verloor vijf van zijn tien kinderen op jonge leeftijd. Ook werd het eerste gebouw dat zou gaan dienen als ziekenhuis geconfisqueerd door corrupte functionarissen. Op oudere leeftijd kreeg hij te maken met depressieve gevoelens en moest hij voor een jaar terug naar Sc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Digitaal afslanken door de mailbox goed op te schonen: waarom niet?

Het heeft zin de mailbox dagelijks óf rigoureus op te schonen, vindt Gerard ter Horst. ‘De gedachte dat je de mail ooit nog nodig hebt, is op de keper beschouwd absurd’.

Afbeelding

De EO had de kern te pakken. Maar ondertussen sijpelt het geloof tussen onze vingers weg

Zonder God kun je prima leven, maar op de existentiële momenten van het bestaan is het wel eenzaam, schrijft Wim Dekker. Misschien is het tijd voor een nieuwe EO-conferentie over ‘De boodschap en de kloof’.

Afbeelding

Refo’s neerzetten als afhakers in Nederland? Dat is onwelwillende framing

‘Vergis ik mij, of zien wij geregeld pogingen om de zogeheten ‘refo’ te problematiseren, zo niet te dramatiseren?’ schrijft Bart Jan Spruyt. ‘Ik ken nogal wat refo’s, en ze komen op mij maar zelden over als afhakers.’

Afbeelding

Rondom het proces over de aanslagen in Parijs kreeg ik een ander beeld van frontman Jesse Hughes

Het is deze maand zeven jaar geleden dat de terroristische aanslagen in Parijs plaatshadden, waaronder die op concertzaal Bataclan, schrijft Gerard ter Horst.

Afbeelding

Hak Groningen los, dan drijft het naar de Noordpool, zei Onno Ruding (CDA)

In Noord-Nederland groeit het extremisme, blijkt uit onderzoek. Gelukkig zijn corona-complotdenkers die een aanslag plegen op een journalist, zoals in Groningen gebeurde, wel van een andere orde dan de onrust over gasbevingen en windmolens.

Afbeelding

Neem je hart voor lief, maar dat betekent niet dat je het altijd moet volgen

De tekst ‘follow your heart’ bezorgt relatiecoach Cocky Drost kromme tenen. Te vaak zijn er relaties kapot gegaan door mensen die hun hart volgden. Maar negeren wat je voelt? Dat kan ook niet.

Afbeelding

Ik blijf mijn kinderen van alles geven, ondertussen weet ik dat er ook voor mij wordt gezorgd

Juist de kiem van het kunnen ontvangen wordt in de kindertijd gelegd. Daarom blijft Roeland van Mourik zijn kinderen graag van alles geven en ondertussen weet hij dat er ook voor hem wordt gezorgd.

Afbeelding

Is iets pas goed als het schuurt? Schuren om te schuren lijkt me een vreemd principe

Qatar schuurt, acties van klimaatactivisten ook, en een goede vriendschap kan ook niet zonder schurende kant. Maar als schuren een doel op zich wordt, staat de provocatie centraal, schrijft Almatine Leene.

Afbeelding

Slepen met zakjes potgrond? ‘Ik ben bekeerd. Ik wil er niet meer mee gezien worden’

Het veen in potgrond stoot veel CO2 uit. Wereldwijd wel vijf procent van de uitstoot. Er wordt al jaren gepraat dat het anders moet. Maar tot afgelopen vrijdag gebeurde er weinig, schrijft columnist André Zwartbol.