8 juli 2022 om 21:32

Van het complotdenken zijn we nog lang niet af

Halve waarheden en leugens gaan de wereld over. Ze schieten via het internet heen en weer. Tot in de haarvaten van onze samenleving wordt beweerd wat aan de andere kant van oceanen is verzonnen. Het was de coronapandemie die deze dynamiek aan de oppervlakte bracht. Oude sinistere en antisemitische complottheorieën werden gekoppeld aan nieuwe verhalen, zoals The Great Reset, een programma van het World Economic Forum. En de strijd tegen de corona van de WHO. Een wereldelite zou zogenaamde crises uitlokken om haar (kwade) wil aan de massa op te leggen. Christenen die dit vreesden, zagen het voorspeld in het Bijbelboek Openbaring.

Er leefde hoop dat dit denken zou doodbloeden als corona wegebde. Maar nee, de inval van Rusland in Oekraïne voegde er een hoofdstuk aan toe. Corona-ontkenners gingen aan de kant van Poetin staan. En nu is daar de boerenopstand in Nederland. Ook deze strijd krijgt een plek in de canon van het internationale complotdenken. Met dank aan Eva Vlaardingerbroek, die deze week te gast was bij de Amerikaanse zender Fox News, thuisbasis van Trump-aanhangers.

Tekst gaat verder onder de foto.
Eva Vlaardingerbroek bij Tucker Calrson (links) van Fox News over de boerenopstand. ‘Nederlandse politie vuurt schoten naar ongewapende boeren.’ - beeld beeld fox news

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

God exploiteren voor je eigen doel: daar hebben zowel Democraten als Republikeinen een handje van

Zou men zich bij het vele gebruik van Gods Naam niet nog eens over het derde gebod moeten buigen? Worden we daar niet gewaarschuwd dat we God niet mogen koppelen aan onze eigen particuliere belangen, vraagt Aad Kamsteeg.

Afbeelding

Voorlopig is het nog rustig op Twitter-concurrent Mastodon, en opvallend gezellig

Voor de retweets hoef je er niet te zijn, voor de reuring evenmin. In de paar weken dat de miljoen Twitter-gebruikers de stekker uit hun account trokken, verwelkomde concurrent Mastodon slechts 200.000 nieuwe leden.

Afbeelding

Komt het tussen de Vrije Universiteit en Abraham Kuyper nog goed? ‘De verbinding is verbroken.’

Historicus George Harinck kon deze week niet om het borstbeeld van Abraham Kuyper in ‘zijn’ universiteit heen. Juist diens robuuste visie maakt plaats voor brave bloedeloosheid waaraan niemand zijn hart zal verpanden.

Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.