7 juli 2022 om 13:19
Columnfoto Mark de Jager.
beeld © Dick Vos

Tijd voor breed gesprek tussen kerken over de (tweede) doop

Een jaar of twintig geleden – ik ging nog naar de basisschool - lieten een paar naaste familieleden zich als volwassene dopen in een baptistengemeente. Ik herinner mij drukke gesprekken in de familie: wat moeten we hiermee? Ik merkte dat mijn ouders oprecht blij waren voor mijn familieleden, omdat zij tot een hernieuwd geloof waren gekomen. Maar ik hoorde ook pijn, omdat het ergens voelde als een afwijzing van hun eerste doop. Was die niet oprecht geweest? En waren mijn ouders in de ogen van volwassen dopers minder goede christenen? 

Wat de afloop van de gesprekken was, weet ik niet meer, maar de familierelaties zijn helemaal prima en ik heb van mijn volwassen gedoopte familieleden veel geleerd over het geloof.

Twintig jaar later is er aan dit soort gesprekken niet veel veranderd. Toen afgelopen weekend in de diverse Mozaiekgemeentes tientallen volwassenen werden gedoopt, klonken er naast felicitaties ook voorzichtige vragen: ‘Is het wel echt winst als een groot deel van deze dopelingen als kind al was gedoopt?’ ‘Natuurlijk’, zeggen sommigen, ‘want deze mensen komen opnieuw tot een levend geloof.’ Wat in slaap gevallen was, wordt door de Geest opnieuw tot leven gewekt. De bezwaren tegen een tweede doop lijken weg te vallen onder druk van de secularisatie: ‘Gelukkig zi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelfs in je tuin is er avontuur. Je moet alleen heel goed kijken

Haar vriend Thijs heeft veel spannende verhalen over zijn reizen door de Afrikaanse wildernis. Maar ook in je eigen achtertuin is genoeg te zien, ontdekte columnist Rinke Verkerk.

Afbeelding

Primeur voor katholieken in de CU

Na een ingewikkelde verkering die bijna twintig jaar duurde, is het eindelijk boter bij de vis voor de katholieken binnen de ChristenUnie. Komende dinsdag treedt Eric Holterhues aan als senator.

Afbeelding

Heksenvervolgingen hebben ons vandaag veel te zeggen, maar niet wat Susan Smit ons wil wijsmaken

De heksenvervolgingen in Europa hebben ons vandaag veel te zeggen, stelt Reina Wiskerke, maar niet wat Susan Smit ons wijsmaakt. Smit en geestverwanten eigenen zich het lijden toe van mensen uit een andere cultuur.

Afbeelding

Waarom schrijvers en kunstenaars laten zien wat het is om opnieuw geboren te worden

In een wegwerpmaatschappij als de onze vervaagt het begrip van wedergeboorte. We negeren de realiteit van pijn, gebrokenheid en imperfectie, schrijft columnist Adrienne Simons.

Afbeelding

Vissen op oud ijzer in Spakenburg, daar word je niet overspannen van. Maar misschien wel rijk

Spakenburg is altijd al zo’n plek waar zich van alles laat vermoeden, dat verborgen ligt onder de waterspiegel, schrijf Hilbrand Rozema. Maar wat ligt er allemaal op de bodem? Als je dat eens wist.

Afbeelding

Deze schrijfster benaderde honderd jaar geleden de homo positief en bijna iedereen viel over haar heen

God’s gevangene, een roman over een homoseksuele man, van schrijfster Wilma viert zijn honderdjarig bestaan. Dit wordt op de Vrije Universiteit herdacht. Hans Werkman zal er een sonnet van Willem de Mérode voorlezen.

Afbeelding

Kijk in de beerput, naar de ellende die het jou mogelijk maakt te leven zoals je leeft

We leven in een wereld waarin we de ogen van kweekgarnalen afknippen voor een efficiënter kweekproces. Lysanne van de Kamp wil de ellende achter onze consumptie zien, ook al is het voor haar een marteling.

Afbeelding

'Als puber ben ik nooit verliefd geweest op een meisje', zei hij. 'Ik deed soms alsof'

'Ik weet niet wat ik moet doen', begint hij. Tegenover Feniks de la Fosse zit een jongeman van begin twintig. 'Ik hou heel veel afstand en vermijd aanraking, want ik ben veel te bang voor wat er anders zou kunnen gebeuren.'

Afbeelding

Misschien zijn we wel een beetje ontspoord als het om publieke gebeden gaat

Wim Dekker haakt bij gebeden steeds vaker af, in het bijzonder bij voorbeden. 'Het is juist dat verlangen naar verbinding en herkenning waar ik last van begin te krijgen.'