1 juli 2022 om 19:15

Publieke kritiek op geloof valt niet te scheiden van afkeer jegens de gelovige

Is het verstandig dat een politicus religiekritiek oefent? Daarover ontstond discussie door een tweet en een column van CU-politicus Gert-Jan Segers (ND, 7 juni). Hij maakte daarin onderscheid tussen haat en kritiek: het haten van joden of moslims is verwerpelijk, maar kritiek oefenen op de islam en het jodendom (of op het christendom, maar dat laat Segers uiteraard aan anderen over) hoort bij onze vrije samenleving.

Ik neem aan dat velen zich hierin herkennen: het geloof veroordelen mag (dat heet kritiek), de gelovige om zijn geloof verafschuwen mag niet (dat heet haat). Toch wringt dit onderscheid, want de grens tussen oordeel en afschuw valt moeilijk te trekken. Zeker als het niet een bekende geldt, gaat een negatieve beoordeling van een geloof makkelijk gepaard met afkeer van de gelovige. En als die anders-gelovige wel een bekende is, dan houd je je doorgaans in als het om kritiek op zijn religie gaat. Je rekent diegene immers tot je kennissenkring, met wie je gepast omgaat. En islamdeskundige Enis Odaci zag nog een ander probleem (ND, 11 juni). Hem viel op dat Segers de islam wel publiekelijk antichristelijk noemt, maar het jodendom niet.

grijs gebi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorlopig is het nog rustig op Twitter-concurrent Mastodon, en opvallend gezellig

Voor de retweets hoef je er niet te zijn, voor de reuring evenmin. In de paar weken dat de miljoen Twitter-gebruikers de stekker uit hun account trokken, verwelkomde concurrent Mastodon slechts 200.000 nieuwe leden.

Afbeelding

Komt het tussen de Vrije Universiteit en Abraham Kuyper nog goed? ‘De verbinding is verbroken.’

Historicus George Harinck kon deze week niet om het borstbeeld van Abraham Kuyper in ‘zijn’ universiteit heen. Juist diens robuuste visie maakt plaats voor brave bloedeloosheid waaraan niemand zijn hart zal verpanden.

Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.