7 juni 2022 om 16:30
Adrienne Simons
beeld Dick Vos

Een zinvol en interessant leven leiden vraagt om actieve bijsturing

Wie is het meest interessant? De bekende wetenschapper of de bekende wetenschapper die basgitaar speelt, poëzie-events host en een oude vuurtoren heeft gekocht waar hij af en toe een vluchteling opvangt? Op zoek naar een oud aantekeningenschriftje, stuitte ik vorige week op het boek How to be interesting van de New York Times-columnist Jessica Hagy. De uitkomsten van haar onderzoek vallen precies samen met de levensvragen waar mijn leeftijdsgenoten mee stoeien. Zoeken we naar een gelukkig leven? Of naar een zinvol en interessant leven? Juist dat laatste vraagt om actieve bijsturing, stelt Hagy. Ons automatische uitgangspunt is toch om naar gemak, geluk en continuïteit te streven. Over een aantal van haar suggesties om het leven echt interessant te maken, bleef ik deze week nadenken.

Een uitspraak vond ik vooral treffend: veiligheid is vaak gevaarlijk. Het klinkt paradoxaal maar een comfortabel leven is als drijfzand. Voor je het weet kun je geen kant meer op en is al je bewegingsvrijheid verdwenen. Een baan die voelt een als een gouden kooi, te veel goede arbeidsvoorwaarden om ‘m op te geven, een huis dat een superinvestering leek maar nu je tentpinnen wel heel diep verankert. Recent kwam ik het verhaal tegen van Bojan Bajic uit Vlieland. Bojan is in 1999 vanuit Belgrado naar Nederland gevlucht. Via allerlei azc’s is hij uiteindelijk op het eiland terechtgekomen. Hij runt er een ijssalon annex bioscoop en brouwt bier. Hij heeft een bijzonder motto: wees niets, dan kun je alles zijn. Een interessante uitspraak die to..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.

Afbeelding

Is Nederland ‘te vol’? Waar moeten al die nieuwkomers straks wonen?

Huisvest in nieuwe flats studenten, asielzoekers en ouderen, stelt Hilbrand Rozema. ‘Naast en door elkaar. Op die manier blijft er open landschap over en hoeven we niet naar Amerika. Want dat wil ik niet, ik houd van Nederland.’

Afbeelding

Een asielzoeker zingt ‘Welkom in Gods huis’ - de woorden bleven bij hem hangen

In haar kerk is een groep asielzoekers gearriveerd, schrijft Sophia Geuze. ‘Al is er maar één die nu bij ons tot rust komt en zich welkom voelt in onze gemeenschap.’

Afbeelding

Als je het woord sorry niet over je lippen krijgt, en het niet kunt aanhoren, dan begint de rancune

In zijn vaste column voor het Nederlands Dagblad komt Gert-Jan Segers deze week terug op zijn ‘Gideonsbende’-column van eind augustus. ‘Ik wilde opkomen voor mijn Haagse matties, maar heb van de weeromstuit anderen geraakt.’

Afbeelding

Wat is het sprekende van een Christusbeeld? De beeldcultuur is overschat

Het zijn uitgerekend de woorden op de sokkel van een Christusbeeld in het kerkdorp Schalkhaar die echt aanspreken, ziet columnist Gerard ter Horst. Geloven is inderdaad ‘uit het horen’.

Afbeelding

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Leer mij de mens kennen, schrijft Reina Wiskerke. Zij is gehecht aan een gewraakt kerkelijk dogma dat de mens geneigd is tot alle kwaad. Het helpt haar het nieuws te verteren.