4 juni 2022 om 20:00
Gert-Jan Segers, ChristenUnie.
beeld Dick Vos

Waarom islamkritiek niet hetzelfde is als moslimhaat of racisme

Af en toe beland ik in een twitterstormpje. Twitteraars gaan dan ongeveer 24 uur op je los, totdat er weer iets nieuws is om je druk over te maken. Reden om je daar vooral zelf niet te druk om te maken. Maar bij een stormpje over moslims en islam beloofde ik nog terug te komen op de ophef.

 Een van de meest indrukwekkende gesprekken die ik ooit voerde, was met Morcos die eerst Mohammed heette. Aan de cappuccino in een groot winkelcentrum van Caïro vertelde hij me dat hij iedere morgen opstond met de gedachte dat dit zijn laatste dag zou kunnen zijn. Zijn familie had gezworen niet te zullen rusten totdat ‘zijn bloed zou stromen door de straten van Caïro’. Alleen maar omdat hij geraakt was door het evangelie en nu geloofde dat Jezus de zoon van God is. Gevaarloos voor zijn omgeving, maar een doodzonde in Caïro en veel andere plekken in de wereld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zon staat aan de lucht, wolken drijven langs en ergens hoor je 'tsjilp'. Ga naar buiten

Door het alom aanwezige, niet zelden inhoudsloze gekakel in onze samenleving, heeft Maria van Mierlo wel eens het gevoel dat alles aan elkaar hangt van meningen en steen.

Afbeelding

Het getuigt van wijsheid om zo nu en dan rust en ruimte te scheppen in de dagen

Door het alom aanwezige, niet zelden inhoudsloze gekakel in onze samenleving, heb ik wel eens het gevoel dat alles aan elkaar hangt van meningen en steen schrijft Maria van Mierlo in haar column.

Afbeelding

De opiniepagina's brengen mensen dichter bij elkaar: in een debat moet je je verdiepen in elkaar

Waarom heeft een krant opiniepagina's? Deze vraag lag de afgelopen maanden op tafel van de ND-redactie. 'We denken dat debat ook in een christelijke krant een plek moet krijgen.'

Afbeelding

Van salaris tot werkdruk: kerken zijn verantwoordelijk om een aantrekkelijke werkgever te zijn

Een kerk in Poederoijen krijgt voor het eerst in honderd jaar een dominee. Dat is extreem, maar in heel kerkelijk Nederland dreigt een tekort aan voorgangers. ‘Laten kerken eens goed naar hun personeelsbeleid kijken.’

Afbeelding

Het gaat ver als een kerk zich vereenzelvigt met een goede-doelen-organisatie

Met 120 Nederlanders naar Kenia vliegen voor het goede doel? Een sponsorkind uitkiezen via een keuzemenu op internet? Houdt als kerk een beetje afstand tot allerhande geldwervingsmethoden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Laat me je kaarten zien en ik zeg je wie je bent: elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld

In topografische kaarten liggen keuzes besloten: Wat maak je groot, of juist klein? Welke kleuren gebruik je? Wat maak je zichtbaar? Elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld, schrijft Adrienne Simons.

Afbeelding

Voordringen in de rij is niet goed; en een ander voor laten gaan ook niet

‘Mag ik voor? Ik heb niet zo veel', zei een vrouw in de rij tegen columnist Rinke Verkerk. ’Ik wil zelf straks ook de winkel wel weer eens uit. Dus nee.’

Afbeelding

De democratie bewaren voor de toekomst? Dan is meer waardigheid en mildheid nodig

Is onze democratie klaar voor de uitdagingen van de toekomst? Het lijkt alsof ze in haar voegen kraakt. Er is hoop, maar dat vraagt wel nieuw leiderschap, schrijft filosoof Govert Buijs.

Afbeelding

Elke maand reizen Nederlandse klussers af naar Oekraïne. Ze helpen het land graag bij de wederopbouw.

Het begon in Leeuwarden, inmiddels komen ze overal vandaan: elke maand vertrekken gedreven vrijwilligers naar Oekraïne. Om te klussen in oorlogsgebied.