1 juni 2022 om 04:21
beeld Jaap Meijer

Ook het meisje dat zich voor de camera uitkleedt, is iemands dochter, nichtje of vriendin

Kurt Wallander, de zwaartillende Zweedse inspecteur uit de misdaadromans van Henning Mankell, zit in Honden van Riga in een lawaaierige hotelbar in de Letse hoofdstad. Hij is er voor een onderzoek, het is avond, hij voelt zich eenzaam en niet op zijn gemak. Een jonge vrouw vraagt vlak bij zijn oor of hij wat wil drinken. ‘Achter de zwaar opgemaakte gelaatstrekken ving hij een glimp op van een gezicht dat hem aan dat van zijn eigen dochter deed denken.’

Je kunt het proberen, je hang naar porno de baas te worden met een zelfbeheersingsafspraak (ND, 27 mei). Ik weet niet of ik daar iets mee opgeschoten was. Twee keer per week zou nog steeds niet ‘oké’ voelen. En niet zozeer, moet ik bekennen, omdat het niet mag van de Bijbel of van de Here. 

Wat mij vooral geholpen heeft, is eraan te denken wie die vrouwen en meisjes zijn. En hoe je het zou vinden als je daar je dochter, je nichtje of een vriendin zou zien. Ook het meisje dat zich voor de camera uitkleedt, is iemands dochter, nichtje of vriendin. Ze is ooit in de wieg gelegd door ouders die over haar toekomst droomden en van haar hielden – of niet; dan heeft ze helemaal een verdrietig leven. Je kunt je bijna niet voorstellen dat ze dit uit..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd voor heilige woede. Maar we zijn te druk met consumeren en onze telefoon

Onder de bruggen en in de parken slapen arbeidsmigranten, dakloos, uitgekotst en uitgewrongen, omdat wij goedkope groenten willen. Het is tijd voor heilige woede, vindt Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Veelkleurigheid

Jaren zat ik op de zondagochtend en de zondagmiddag in een van de Huizer hervormde kerken en trok mij de boodschap over zonde zeer persoonlijk aan. Terecht zult u zeggen, want zondekennis en -besef horen ook persoonlijk te zijn.

Afbeelding

We schrijven 2030 als Mark Rutte eindelijk de sms’jes van Johan Remkes uit zijn mobiele telefoon wist

‘Ha Johan! Goed nieuws, 5 oktober is de nieuwe minister erbij. Kan nog niet zeggen wie.’ Mark Rutte heeft in 2022 besloten zich netjes aan de Archiefwet te houden en wist dit sms’je in 2030 netjes uit zijn telefoon.

Afbeelding

Tijd voor een geopolitiek feestje: de Vrede van Münster is volgend jaar 375 jaar geleden

Met alle turbulentie van de afgelopen maanden heeft filosoof Govert Buijs behoefte aan een feestje. ‘Sinds 1648 heerst er in Europa een vrijheidsregime dat zelfs dwars door grote oorlogen heen in stand is gebleven.’

Afbeelding

Opeens kwam een man van het Afghaans verzet met een geweer op me af: mijn blote enkel was te zien

De zon schijnt. Ik ben misschien zeven of acht jaar. Ik heb een gele blouse en een geruite geel-witte rok aan. Ineens voel ik een pijnscheut. Iets hards knalt tegen mijn voet aan. Het is een vuistgrote steen.

Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.