31 mei 2022 om 17:00
Dorkwerd, 1 juli 2020. Annemarie van Heijningen.
beeld Dick Vos

Ik ben een domineesvrouw met een aangeboren afkeer van de dag des Heren

Ik ben een domineesvrouw met een aangeboren afkeer van de dag des Heren. Ik kan me niet herinneren dat het ooit anders was en vermoedelijk zal het nooit overgaan. Integendeel, mijn hekel verdiept zich met de jaren. Getrouwd zijn met een voorganger, en dientengevolge zondag aan zondag de horde in je uppie richting kerk te moeten bezemen, werkt ook niet echt mee.

Toen de kinderen nog klein waren deed ik alsof de zondag een geweldige dag was; samen naar het huis van God, genieten van geloof, gezin en gebraden karbonade. Nu ze groter zijn ben ik te zondagsmoe voor maskerade. Ja sorry, dit is geen vrolijk verhaal. Wanneer we op de gezette tijden na een jachtig half uur eindelijk in de kerk zitten, ben ik de eerste tien minuten van de dienst te overprikkeld om ook maar iets te horen. Op twee woorden na, met het votum over me uitgesproken en vallend als dauwdruppels in mijn dorstige ziel: genade zij u en vrede. Toegegeven, genade en vrede zijn groots en bieden een fijn tegenwicht voor het feit dat ik te midden van desinteresse uitstralende tieners zit: monden op slot, norse gezichten, blik op oneindig..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’

Afbeelding

In Engeland worden koorleiders en zangers ontslagen. Wat mag een koor de kerk kosten?

Het ware, het goede en het schone zijn wegen naar God, zegt een oude traditie. Het ware staat hier bij protestanten met stip bovenaan, schrijft columnist Wim Houtman.

Afbeelding

Het geld op je bankrekening is je ook maar geschonken, dus waak ervoor dat het geen afgod wordt

We moeten ervoor waken dat geld geen afgod wordt. Zowel in de zin van meer begeren als door er continu over in te zitten dat je voldoende hebt. Ook dán dien je twee heren, schrijft Hannah Keijzer in haar gastcolumn.

Afbeelding

Armoede zou niet hoeven in een land als Nederland? Het gebeurt júist in een land als Nederland

De energiecrisis slaat hard toe in Moerwijk, de buurt waar pastor Bettelies Westerbeek werkt. ‘Crisis is hier niets nieuws: al jaren zitten mensen gevangen in armoede, stress en schulden,’ schrijft Westerbeek.

Afbeelding

Nog maar drie weken, dan wordt het weer langer licht!

De Zuid-Veluwe ligt in een rokerig winterlicht. We lopen van Arnhem naar Beekbergen, 23 kilometer, de vaste vriendengroep. Ook na 25 jaar vriendschap is er tijd in te halen en veel te bespreken.