19 mei 2022 om 19:50
beeld nd

Het lichaam van matroos Wilco uit Urk werd gevonden, meer dan een kilometer van het ongeval

Het is een mooie, stille avond in mei. Op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland varen zeeschepen af en aan. Na een frisse duik in de Noordzee is er nog tijd genoeg voordat onze veerboot naar Engeland gaat, we lopen langs het water. Dan zie ik een ‘Vermist’-poster hangen, er staat een foto op van een vrolijke jongen. Hij draagt een gouden oorring, zoals veel zeelieden. Het is Wilco de Groot, 20, een matroos uit Urk, hij is verdwenen bij het omslaan van een binnenschip. Of we naar hem uit willen kijken. Er is nog een kleine hoop dat zijn lichaam hier ergens aanspoelt. Het rustige water, de schepen die komen en gaan, het ziet er ineens anders uit.

Op woensdag 11 mei lezen we in Engeland op onze telefoons dat hij op zondag 8 mei is gevonden. Voor zijn familie betekent dat een einde aan weken van martelende onzekerheid. Vermissing, dat is nog zoveel erger dan het verlies zelf. Dat weet Urk, zie het visserijmonument met 369 namen van hen die op zee bleven, velen niet meer gevonden. 

Wat is er precies gebeurd? Op 14 april rond half zes ’s avonds had het motorvrachtschip Mar-Grethe, 70 meter lang, net geladen. Het voer door het Breeddiep de Nieuwe Waterweg op, naar de Waalhaven in Rotterdam. Twee grote schepen, van zee af, haalden ons in, vertelt schipper Kees Post in de maritieme pers. Een ro-ro-schip (’roll on, roll off’) van 200 meter kwam met grote snelheid buitenom. Tegelijk werd d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.

Afbeelding

Is Nederland ‘te vol’? Waar moeten al die nieuwkomers straks wonen?

Huisvest in nieuwe flats studenten, asielzoekers en ouderen, stelt Hilbrand Rozema. ‘Naast en door elkaar. Op die manier blijft er open landschap over en hoeven we niet naar Amerika. Want dat wil ik niet, ik houd van Nederland.’

Afbeelding

Een asielzoeker zingt ‘Welkom in Gods huis’ - de woorden bleven bij hem hangen

In haar kerk is een groep asielzoekers gearriveerd, schrijft Sophia Geuze. ‘Al is er maar één die nu bij ons tot rust komt en zich welkom voelt in onze gemeenschap.’

Afbeelding

Als je het woord sorry niet over je lippen krijgt, en het niet kunt aanhoren, dan begint de rancune

In zijn vaste column voor het Nederlands Dagblad komt Gert-Jan Segers deze week terug op zijn ‘Gideonsbende’-column van eind augustus. ‘Ik wilde opkomen voor mijn Haagse matties, maar heb van de weeromstuit anderen geraakt.’

Afbeelding

Wat is het sprekende van een Christusbeeld? De beeldcultuur is overschat

Het zijn uitgerekend de woorden op de sokkel van een Christusbeeld in het kerkdorp Schalkhaar die echt aanspreken, ziet columnist Gerard ter Horst. Geloven is inderdaad ‘uit het horen’.

Afbeelding

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Leer mij de mens kennen, schrijft Reina Wiskerke. Zij is gehecht aan een gewraakt kerkelijk dogma dat de mens geneigd is tot alle kwaad. Het helpt haar het nieuws te verteren.