12 mei 2022 om 11:53
beeld Dick Vos

IRA-bommenmaker John McComb is dood, maar zijn idealen zijn springlevend

Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet gespannen was, toen ik eind 2019 aan één tafeltje zat met oud-leden van de Noord-Ierse terreurbeweging IRA. In West-Belfast bezocht ik het Eileen Hickey Museum. Een oudere medewerker (‘noem me maar John’) vertelde dat de expositie de Troubles belicht, de Noord-Ierse burgeroorlog van de jaren zeventig tot negentig. Maar het museum is feitelijk een podium om de idealen te bewieroken van de IRA, de paramilitaire organisatie die met terreur de Britse overheersing van Noord-Ierland wilde beëindigen.

Bij een maquette van de beruchte Long Kesh-gevangenis wees noem-me-maar-John over zijn schouder naar twee zestigers aan een tafeltje. ‘Hij daar links kan je alles over Long Kesh vertellen; hij zat zeventien jaar in Britse gevangenissen.’

bommenlegger

Praten bleek makkelijker gezegd dan gedaan. De man rechts had niets met een nieuwsgierige journalist uit Nederland, stond op en verliet geagiteerd het pand. De toon was gezet. Hij-daar-links bleef zitten, maar straalde weinig welwillendheid uit. Na enig heen en weer praten brak het ijs toch. ‘John McComb’, zo stelde hij zich voor. Als tiener was hij IRA-volunteer geworden, waarna hij zich had gespecialiseerd als bommenlegger. McComb werd echter gepakt en zat ruim zeventien jaar vast.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.

Afbeelding

Is Nederland ‘te vol’? Waar moeten al die nieuwkomers straks wonen?

Huisvest in nieuwe flats studenten, asielzoekers en ouderen, stelt Hilbrand Rozema. ‘Naast en door elkaar. Op die manier blijft er open landschap over en hoeven we niet naar Amerika. Want dat wil ik niet, ik houd van Nederland.’

Afbeelding

Een asielzoeker zingt ‘Welkom in Gods huis’ - de woorden bleven bij hem hangen

In haar kerk is een groep asielzoekers gearriveerd, schrijft Sophia Geuze. ‘Al is er maar één die nu bij ons tot rust komt en zich welkom voelt in onze gemeenschap.’

Afbeelding

Als je het woord sorry niet over je lippen krijgt, en het niet kunt aanhoren, dan begint de rancune

In zijn vaste column voor het Nederlands Dagblad komt Gert-Jan Segers deze week terug op zijn ‘Gideonsbende’-column van eind augustus. ‘Ik wilde opkomen voor mijn Haagse matties, maar heb van de weeromstuit anderen geraakt.’

Afbeelding

Wat is het sprekende van een Christusbeeld? De beeldcultuur is overschat

Het zijn uitgerekend de woorden op de sokkel van een Christusbeeld in het kerkdorp Schalkhaar die echt aanspreken, ziet columnist Gerard ter Horst. Geloven is inderdaad ‘uit het horen’.

Afbeelding

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Leer mij de mens kennen, schrijft Reina Wiskerke. Zij is gehecht aan een gewraakt kerkelijk dogma dat de mens geneigd is tot alle kwaad. Het helpt haar het nieuws te verteren.