25 april 2022 om 04:20

In- of opsluiten

Je zou ze toch het liefst in een gouden kooitje stoppen. Dat denken ouders van pasgeboren kinderen. Zo kwetsbaar en afhankelijk is zo’n mini-mensje. Wat zal de grote boze buitenwereld allemaal aanrichten straks in het leven van dit kind? Nog niet aan denken nu, heel dicht bij je houden. Een oerkracht van beschermingsdrang maakt zich meester van nieuwbakken ouders. Overweldigend. En een fantastisch cadeau van de Schepper, die met de geboorte van een kind ook een ouder geboren laat worden. Een ouder die instinctief weet wat er gedaan moet worden, die afgestemd is op het kind en van nature het hechtingsproces stimuleert. Tot zover de roze wolk.

isoleercel

Toevallig ook naar Jojanneke en de jeugdzorgtapes gekeken? In deze docu-serie neemt Jojanneke van den Berge een kijkje in de wereld van jongeren die een groot deel van hun leven moeten doorbrengen in een (gesloten) jeugdzorginstelling. Over gouden kooitjes gesproken. Veel goud zit er niet aan de tralies van een isoleercel, maar beschermend tegen de boze buitenwereld is het wel. Tenminste, als de begeleiding van de gesloten instelling zich ondertussen niet aan je vergrijpt. Dat schijnt ook te gebeuren namelijk. Wie de welbespraakte jongeren hun verhaal hoort doen kan zich nauwelijks voorstellen dat diezelfde personen soms weken of zelfs maanden in een isoleercel zijn gezet. Dat is toch onmenselijk? Zeker.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’

Afbeelding

In Engeland worden koorleiders en zangers ontslagen. Wat mag een koor de kerk kosten?

Het ware, het goede en het schone zijn wegen naar God, zegt een oude traditie. Het ware staat hier bij protestanten met stip bovenaan, schrijft columnist Wim Houtman.

Afbeelding

Het geld op je bankrekening is je ook maar geschonken, dus waak ervoor dat het geen afgod wordt

We moeten ervoor waken dat geld geen afgod wordt. Zowel in de zin van meer begeren als door er continu over in te zitten dat je voldoende hebt. Ook dán dien je twee heren, schrijft Hannah Keijzer in haar gastcolumn.

Afbeelding

Armoede zou niet hoeven in een land als Nederland? Het gebeurt júist in een land als Nederland

De energiecrisis slaat hard toe in Moerwijk, de buurt waar pastor Bettelies Westerbeek werkt. ‘Crisis is hier niets nieuws: al jaren zitten mensen gevangen in armoede, stress en schulden,’ schrijft Westerbeek.

Afbeelding

Nog maar drie weken, dan wordt het weer langer licht!

De Zuid-Veluwe ligt in een rokerig winterlicht. We lopen van Arnhem naar Beekbergen, 23 kilometer, de vaste vriendengroep. Ook na 25 jaar vriendschap is er tijd in te halen en veel te bespreken.

Afbeelding

Een nieuwe manier van bijbellezen: als het Woord wordt beroofd van zijn universele gezag, is alles vloeibaar

Het verontrust mij dat een ingrijpend nieuwe manier van bijbellezen met zo weinig discussie wordt geïntroduceerd, schrijft SGP-senator Diederik van Dijk. ‘Voor die zorg wil ik als onvolkomen medebroeder aandacht vragen.’

Afbeelding

Het leven is onvoorspelbaar, daarom zeg ik vaak tegen vrienden en familie: ik hou van je

Ik weet dat het leven plotseling zo anders kan zijn. Het ene moment zit ik als veertienjarige nog naast mijn vader in de auto, het andere moment bezwijk ik bijna, schrijft Marina de Haan.

Afbeelding

We komen samen om God te eren, te dienen. De kerk is daarin een middel, geen doel

Er is weinig dat zo diep onder je huid gaat zitten, dan geloof (en ongeloof), zegt Gerard Ter Horst. Juist daaromtrent raakt ‘de kerk’ vele snaren, ten goede of ten kwade.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.