21 april 2022 om 21:04

Jongeren lezen wél! Maar het liefst in het Engels. Kijk maar op BookTok

Een nieuwe boekhandel in Zwolle, Het Book Café, trekt een opvallend jong publiek met Engelse boeken, nieuw en tweedehands. Jongeren wisselen graag leestips uit via sociale media, zoals TikTok, BookTok en Instagram. En zij lezen het liefst Engelstalig, met name fantasy en science fiction. Waanders in de Broeren, de bekende Zwolse boekhandel in een voormalige kerk, breidde daarom de afdeling Engels al uit tot een hele verdieping. De kleine conculega Het Book Café is te vinden aan de Koggelaan, een paar minuten lopen vanaf het centraal station. Er wappert een Engelse vlag, binnen heerst een huiskamersfeer. 

Angela (31) en Rosa (21) zijn druk in gesprek. Ze kennen elkaar via TikTok. Angela komt uit Barcelona en streek onlangs in Zwolle neer. De twee praten als oude vriendinnen, hoewel ze elkaar recent voor het eerst ontmoetten. Beiden delen een liefde voor kunst. ‘In Amsterdam zijn meer Engelse bookshops‘, zegt Angela, ‘maar voor deze stad is het bijzonder, een aanwinst.’ In no time regent het wederzijdse boekentips. De bezoeker moet wel sterk in zijn schoenen staan, want de winkel ruikt naar koffie, scones en sandwiches. De persoonlijkheid wordt er ook in letterlijke zin afgerond, als je even niet oplet. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij autofabriek VDL Nedcar in Born vrezen 1800 mensen voor hun baan

Spanning in Limburg: er dreigt een massa-ontslag, nota bene bij de enige personenautofabriek van Nederland. Hoeveel Mini’s zullen er nog van de band rollen in Born?

Afbeelding

Boomers, denk na over over uw oude dag, en hoe u de zorg dan geregeld wilt hebben

Vijftigplussers denken nauwelijks na over later, als ze zorg nodig hebben. Onverstandig, legt Julia ter Beek uit. In een milliseconde kan het gebeurd zijn, en zit je voor de rest van je leven in een rolstoel.

Afbeelding

Gods schepping duwt terug en blijkt veerkrachtiger dan onze verlossingsaspiraties suggereren

Huizen niet isoleren vanwege de vleermuis? We overspoelen de samenleving met een verstikkende tsunami aan regels en wetgeving, stelt Ad de Bruijne.

Afbeelding

Herstel van de democratie begint bij een goede opvoeding en goed onderwijs

Onze democratie is in gevaar, het verval openbaart zich 'in een grote gevoeligheid van politici voor de rauwe en luide stem van de massa', waarschuwt columnist Bart Jan Spruyt. Dat verval heeft een naam: de ochlocratie.

Afbeelding

De angst voor de vernieuwde Transgenderwet neem je niet weg met drogredenen

Angst voor de Transgenderwet is ongegrond, stelt de wetenschappelijke website Sociale Vraagstukken. Mooi! Maar dan moet de wetenschappelijke analyse wel hout snijden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Opwekking staat voor een vrolijke en vurige vroomheid. Maar bij de Geest hoort ook stilte

‘Het grootste meerdaagse christelijke festival dat ons land kent’, gaat terug op de vroege kerk: het allereerste Pinksterfeest. Maar een meer ingekeerde geloofsbeleving ontbreekt en die hoort er toch echt bij.

Afbeelding

Ik maak me druk om de schillen op mijn composthoop. Hoe elitair is dat?

Rinke Verkerk heeft een grote tuin, waarin ze zo ecologisch en duurzaam mogelijk bezig is. En toch wringt het. Want het bezitten van een lapje grond is alleen weggelegd voor de welgestelden.

Afbeelding

'Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur', zei de vierjarige. Wat doe je dan?

‘Sahar, ik moest laatst echt aan je denken. Ik heb je advies dringend nodig.’ Mijn buurvrouw is duidelijk overstuur. ‘Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur’, had een kind uit haar klas gezegd.

Afbeelding

Schoonmaken, boodschappen halen: Vermeer laat zien dat dit is doortrokken van genadige schoonheid

Het alledaagse leven kunnen we maar al te vaak ervaren als sleur, een vreugdeloos moeten. Vermeer laat ineens zien dat zich hierin ook schoonheid meldt, als je maar goed kijkt, schrijft politiek filosoof Govert Buijs.