25 maart 2022 om 19:35
Amsterdam, 12 februari 2021. Rikko Voorberg, theoloog. [Columnfoto]
beeld Dick Vos

Zalig de vredestichters, kinderen van God, jullie zijn hard nodig

‘Als ik vlucht, dan niet naar het Westen, niet naar Europa’, zegt ze met overtuiging. Op de keukentafel liggen haar paspoorten klaar. Vannacht nog stond ze trillend aan het raam om te kijken of het was begonnen, maar het was een winkelier die een explosief had geplaatst bij een andere winkelier. Er volgden geen raketten, meerdere ontploffingen. Het was toch geen oorlog, vandaag nog niet. Morgen kan het anders zijn. Als de zon opkomt, hoor je de islamitische gebedsoproep, gevolgd door een koor van beierende kerkklokken. In Sarajevo weten ze dat het niets zegt als je het je niet kunt voorstellen. Oorlog is er opeens.

Ik was afgelopen week in Bosnië om tijd door te brengen met mensen onderweg, ook wel vluchtelingen of migranten genoemd. Zij zijn om legio verschillende redenen uit hun thuisland vertrokken en zitten nu klem voor de muren van fort Europa. Terug kan eigenlijk niet, vooruit wacht het geweld van door Europa betaalde grenswachten. Ze hopen dat ze bij de volgende poging geluk hebben. 

De vrouw met haar gebroken voet heeft in elk geval pech. Ze viel in een kuil toen ze in de bossen in de bergen wegrende voor naderende koplampen. Het is niet goed gezet, niet goed geheeld. Haar kans op asiel is aanzienlijk, maar ze moet dan wel de grens over strompelen en aan de drones, de honden, de warmtezoekers en de grenswachten zien te ontkomen – het hightec..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd voor heilige woede. Maar we zijn te druk met consumeren en onze telefoon

Onder de bruggen en in de parken slapen arbeidsmigranten, dakloos, uitgekotst en uitgewrongen, omdat wij goedkope groenten willen. Het is tijd voor heilige woede, vindt Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Veelkleurigheid

Jaren zat ik op de zondagochtend en de zondagmiddag in een van de Huizer hervormde kerken en trok mij de boodschap over zonde zeer persoonlijk aan. Terecht zult u zeggen, want zondekennis en -besef horen ook persoonlijk te zijn.

Afbeelding

We schrijven 2030 als Mark Rutte eindelijk de sms’jes van Johan Remkes uit zijn mobiele telefoon wist

‘Ha Johan! Goed nieuws, 5 oktober is de nieuwe minister erbij. Kan nog niet zeggen wie.’ Mark Rutte heeft in 2022 besloten zich netjes aan de Archiefwet te houden en wist dit sms’je in 2030 netjes uit zijn telefoon.

Afbeelding

Tijd voor een geopolitiek feestje: de Vrede van Münster is volgend jaar 375 jaar geleden

Met alle turbulentie van de afgelopen maanden heeft filosoof Govert Buijs behoefte aan een feestje. ‘Sinds 1648 heerst er in Europa een vrijheidsregime dat zelfs dwars door grote oorlogen heen in stand is gebleven.’

Afbeelding

Opeens kwam een man van het Afghaans verzet met een geweer op me af: mijn blote enkel was te zien

De zon schijnt. Ik ben misschien zeven of acht jaar. Ik heb een gele blouse en een geruite geel-witte rok aan. Ineens voel ik een pijnscheut. Iets hards knalt tegen mijn voet aan. Het is een vuistgrote steen.

Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.