1 maart 2022 om 19:25

De mens is selectief in zijn meeleven met anderen

Corona? Huh? Wat was dat ook alweer … Konden we tot voor kort met Jan en alleman – de kapper – over de coronamaatregelen praten, nu is de Russische aanval op Oekraïne ons onvermijdelijke gespreksonderwerp. De talloze covid-commentatoren aan talkshowtafels hebben plaatsgemaakt voor duiders van Putins gedachten en het verloop van de oorlog. Corona-ontkenners focussen hun complottheorieën op de maatregelen tegen Putin. Nieuwe piketpaaltjes worden geslagen: wat je wel en niet mag zeggen, maar nu over Rusland en Oekraïne. Sommigen doen een vlucht naar voren en praten alvast in oorlogstaal over tegenstanders in dit debat.

Ik zoek nog houvast, een deugdelijke route van denken. Wie beweert hoe alles in elkaar zit en waarop de oorlog zal uitlopen, dwingt even mijn bewondering af. Een paar seconden later denk ik: waarop baseer jij eigenlijk jouw zekerheid? Veel verder kom ik niet.

Je hoort zeggen dat het collectieve meeleven met Oekraïne discutabel is, omdat Nederlanders niet zo bewogen zijn met Jemen of Syrië. Voor zover het waar is, zijn mijn gedachten daarover wat verder uitgesponnen: een mens ontkomt niet aan selectief meeleven met anderen, hoeft zich daarvoor niet te schamen, al zal hij zich er steeds bewust van moeten zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij herdenkingen helpt het mij te denken aan één naam in het bijzonder en die te koesteren

Hij dook onder in Lunteren, Bernhard Hellmann uit Wenen, maar overleefde de oorlog niet. Hij was bevriend met Konrad Lorenz, de latere Nobelprijswinnaar. Ooit bouwden ze samen aquaria.

Afbeelding

Als er in de kerk geen ruimte voor twijfel is, waar moeten zoekers dan naar toe?

Ga je er in de kerk vanuit dat de mensen om je heen hetzelfde geloven als jij? Misschien is het verstandiger het eens te vragen. Want niet iedereen in de kerk is altijd even gelovig of gelooft. Dat mag, juist in de kerk.

Afbeelding

De Taliban beweren de 'ware' uitleg van de sharia in te voeren - waarom geldt die dan niet voor hun eigen dochters?

Er is weinig hoop voor Afghanistan, nu vrouwen er in afzondering moeten leven en niet naar school mogen. Maar waarom zitten dochters van de Afghaanse regeringswoordvoerder wél op school, in Qatar?, vraagt Sahar Noor.

Afbeelding

We zijn verleerd te vechten voor democratie en we zijn decadent geworden

Dat er gevochten moet worden om een democratie te verdedigen, was eerder onvoorstelbaar voor de meeste generaties in Europa, schrijft Henk den Uijl.

Afbeelding

Koffie met twee Russen. 'Ik check nog even of ik wel de goede zin uit mijn geheugen viste. Gods zegen, toch?'

In een koffietentje in India heeft Paulien Vervoorn een bijzondere ontmoeting met een Russisch stel. 'Wij wonen in Moskou en merken niks. Maar het woord oorlog mogen we niet noemen, want volgens de media ís er geen oorlog'

Afbeelding

Het woelen van de geschiedenis verandert de blik van Nederlanders op de Holocaust

Reina Wiskerke verlangt geregeld naar een toestand waarin de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust onaangetaste ijkpunten zijn voor moreel handelen. Maar heimwee naar het verleden helpt niet verder.

Afbeelding

Wie er in het voetbalstadion zitten? Kinderzieltjes met 'daddy issues'

Voetbal is emotie. Dat ervaart Rinke Verkerk als ze het tafereeltje voor de tv beziet. Job, haar man, zit vol in de wedstrijd; dan is hij boos, onbereikbaar en dan extatisch. De kinderen kijken hem verbaasd aan: wie is deze man?

Afbeelding

De lof voor Segers is huiswerk voor journalisten. 'Praten over christelijke politiek als folklore'

Journalisten die verveeld de politiek duiden, dat heeft een keerzijde, vindt socioloog Wim Dekker. 'Het haalt de angel uit de politiek. Het gaat niet meer over recht of gerechtigheid maar over kleinmenselijk geneuzel.'

Afbeelding

Engelse dorpskerken, sfeervoller wordt het niet. Maar hoe houd je ze warm?

Met de trein reis ik over de zeebodem naar Engeland, via de Kanaaltunnel. Reisdoel is een dorpje in Sussex, met uitzicht op het Kanaal. De dorpskerk daar is een scheef en oud kavalje.