28 februari 2022 om 03:21
Columnfoto Gerard de Korte
beeld Dick Vos

Ik pleit voor een heilzame wacht bij onze tong en het toetsenbord van onze computer

Een bekend spreekwoord luidt: hoge bomen vangen veel wind. Als je boven het maaiveld uitsteekt, is de kans groot dat je kop van Jut wordt. Leiders worden eerder gewantrouwd dan gerespecteerd. Tegen die achtergrond moeten met name politici een dikke huid hebben. Recente gebeurtenissen hebben daartoe bijgedragen. Wij weten allemaal van de verschrikkelijke toeslagenaffaire. Terecht is de verontwaardiging groot. De oude wijsheid van Lord Acton (1834-1902), macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut, wordt helaas ook in ons land te vaak bewaarheid.

Een christen kijkt met nuchterheid en realisme naar de samenleving. Het bijbelse mensbeeld is niet naïef optimistisch. Mensen hebben vaak de neiging om naar zichzelf toe te rekenen en daarom is onderlinge controle heilzaam. Een samenleving blijft alleen op koers door een reeks van checks and balances: een goed functionerend parlement, een vrije pers en een onafhankelijke rechtspraak. Opbouwende kritiek is nuttig en noodzakelijk. Zo worden ogen geopend voor falend beleid. In het huidige Nederland zien wij echter veel afbrekende kritiek. Het gaat dan om een nutteloos spelen op de man of de vrouw. Menig politicus moet hoon en spot voor lief nemen. De grens tussen kritiek en laster blijkt vloeiend. Bij heilzame kritiek gaat het om w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Als wolven zich niet laten stoppen door 'wolfwerende hekken' - wat dan?

Als de hekken om wolven weg te weren niet meer helpen en ze springen er gewoon overheen - wat dan, vraagt Hilbrand Rozema zich af. Schapenhoudster Ellen uit Heteren treurt om 21 dode schapen.

Afbeelding

Het volk wil compassie zien, maar de top van het Openbaar Ministerie moet juist stoïcijns de misdaad blijven bestrijden

Ineens bemoeit iedereen zich ermee. Het Openbaar Ministerie reageert kil en stoïcijns op een kritisch rapport, is alom het verwijt. Maar dat moet juist, stelt Lody van de Kamp.

Afbeelding

Als iets stopt, kun je verdrietig zijn, maar je krijgt ook ruimte voor nieuwe avonturen

Stoppen is altijd een optie. Soms kies je daar zelf voor, soms kiest iemand voor je. Dat kan weemoedig maken, maar brengt ook ruimte voor nieuwe activiteiten en andere mensen.

Afbeelding

Om bang van te worden? De tijd glipt maar al te vaak door je vingers

In zijn laatste column staat Henk Algra stil bij angst voor klokken of de tijd. 'Bij de angst voor de tijd kan ik me wel wat voorstellen. Ik ervaar graag zekerheid, maar de tijd glipt me maar al te vaak door de vingers.'

Afbeelding

Geen seks voor het huwelijk? Ik denk dat in gesprekken met tieners andere vragen belangrijker zijn

Wat vertel je als christelijke opvoeders nu eigenlijk aan je opgroeiende tieners over seks en relaties, vraagt Anita Zeldenrust zich af. Ze leerde van de monniken hoe anders te zijn zonder dat een ander op te leggen.

Afbeelding

Op de Biblebelt zijn kiezers op drift geraakt. Wat betekent de BBB-zegetocht voor christelijke politiek?

De electorale verovering door BBB van de Biblebelt voelt alsof reformatorische ouders op de Veluwe opeens massaal hun kinderen naar een openbare school sturen. Is het evangelie dan niet meer politiek relevant?

Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Dat BBB'ers terugverlangen naar het gewone leven is begrijpelijk. Maar daarin schuilt ook een risico

Ik genoot van de provinciale lijsttrekkers van BBB, schrijft columnist Wim Dekker. Geen gelikte antwoorden, geen mediatraining. Hun verlangen naar gemeenschapszin is invoelbaar. Maar dat kan ook de ogen doen sluiten.

Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.