8 februari 2022 om 18:00
De sleutels van mijn oude flat in hartje Utrecht zijn ingeleverd. Ik woon nu in een prachtig ruim huis met drie verdiepingen aan de rand van de stad, bezit eindelijk een werkkamer en … heb verschrikkelijke heimwee.
beeld anp / Venema Media

De filosofie van het huis: je huis is een sleutel tot je diepste zelf.

Lezen in bed met het fijne bedlampje, de geluiden van de stad onder mijn raam. Koffiedrinken op het pleintje voor ons appartement. Spelletjes doen met mijn huisgenoten aan de grote tafel, de balkondeur open. Kletsen met buren in de lift. Het zal niet meer gebeuren. Die deur is dicht. De sleutels van mijn oude flat in hartje Utrecht zijn ingeleverd. Ik woon nu in een prachtig ruim huis met drie verdiepingen aan de rand van de stad, heb bomen voor de deur, bezit eindelijk een werkkamer en … heb verschrikkelijke heimwee.

In het programma De Grote Verhuizing heeft presentator Kirstey Allsop het vaak over de push factor van je oude huis en de pull factor van een nieuw huis. De push is nodig om je uit het nest de duwen. De pull bestaat uit alles wat het nieuwe huis juist zo aantrekkelijk maakt. Als je dit afstoten en aantrekken in getallen zou uitdrukken, maakt dat samen 100 procent. Hoe liever je weg wilt, hoe lager je eisen zijn aan een nieuwe woning en vice versa. Ik ben nooit goed in hoofdrekenen geweest, maar mijn sommetje lijkt niet te kloppen. Ik ben van klein, donker, 5 hoog, verhuisd naar groot, licht en ruimtelijk. Toch kan ik dat oude huis maar niet uit mijn hoofd krijgen. Het lijkt wel alsof ik last h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’

Afbeelding

In Engeland worden koorleiders en zangers ontslagen. Wat mag een koor de kerk kosten?

Het ware, het goede en het schone zijn wegen naar God, zegt een oude traditie. Het ware staat hier bij protestanten met stip bovenaan, schrijft columnist Wim Houtman.

Afbeelding

Het geld op je bankrekening is je ook maar geschonken, dus waak ervoor dat het geen afgod wordt

We moeten ervoor waken dat geld geen afgod wordt. Zowel in de zin van meer begeren als door er continu over in te zitten dat je voldoende hebt. Ook dán dien je twee heren, schrijft Hannah Keijzer in haar gastcolumn.

Afbeelding

Armoede zou niet hoeven in een land als Nederland? Het gebeurt júist in een land als Nederland

De energiecrisis slaat hard toe in Moerwijk, de buurt waar pastor Bettelies Westerbeek werkt. ‘Crisis is hier niets nieuws: al jaren zitten mensen gevangen in armoede, stress en schulden,’ schrijft Westerbeek.

Afbeelding

Nog maar drie weken, dan wordt het weer langer licht!

De Zuid-Veluwe ligt in een rokerig winterlicht. We lopen van Arnhem naar Beekbergen, 23 kilometer, de vaste vriendengroep. Ook na 25 jaar vriendschap is er tijd in te halen en veel te bespreken.

Afbeelding

Een nieuwe manier van bijbellezen: als het Woord wordt beroofd van zijn universele gezag, is alles vloeibaar

Het verontrust mij dat een ingrijpend nieuwe manier van bijbellezen met zo weinig discussie wordt geïntroduceerd, schrijft SGP-senator Diederik van Dijk. ‘Voor die zorg wil ik als onvolkomen medebroeder aandacht vragen.’

Afbeelding

Het leven is onvoorspelbaar, daarom zeg ik vaak tegen vrienden en familie: ik hou van je

Ik weet dat het leven plotseling zo anders kan zijn. Het ene moment zit ik als veertienjarige nog naast mijn vader in de auto, het andere moment bezwijk ik bijna, schrijft Marina de Haan.

Afbeelding

We komen samen om God te eren, te dienen. De kerk is daarin een middel, geen doel

Er is weinig dat zo diep onder je huid gaat zitten, dan geloof (en ongeloof), zegt Gerard Ter Horst. Juist daaromtrent raakt ‘de kerk’ vele snaren, ten goede of ten kwade.