8 februari 2022 om 18:00
De sleutels van mijn oude flat in hartje Utrecht zijn ingeleverd. Ik woon nu in een prachtig ruim huis met drie verdiepingen aan de rand van de stad, bezit eindelijk een werkkamer en … heb verschrikkelijke heimwee.
beeld anp / Venema Media

De filosofie van het huis: je huis is een sleutel tot je diepste zelf.

Lezen in bed met het fijne bedlampje, de geluiden van de stad onder mijn raam. Koffiedrinken op het pleintje voor ons appartement. Spelletjes doen met mijn huisgenoten aan de grote tafel, de balkondeur open. Kletsen met buren in de lift. Het zal niet meer gebeuren. Die deur is dicht. De sleutels van mijn oude flat in hartje Utrecht zijn ingeleverd. Ik woon nu in een prachtig ruim huis met drie verdiepingen aan de rand van de stad, heb bomen voor de deur, bezit eindelijk een werkkamer en … heb verschrikkelijke heimwee.

In het programma De Grote Verhuizing heeft presentator Kirstey Allsop het vaak over de push factor van je oude huis en de pull factor van een nieuw huis. De push is nodig om je uit het nest de duwen. De pull bestaat uit alles wat het nieuwe huis juist zo aantrekkelijk maakt. Als je dit afstoten en aantrekken in getallen zou uitdrukken, maakt dat samen 100 procent. Hoe liever je weg wilt, hoe lager je eisen zijn aan een nieuwe woning en vice versa. Ik ben nooit goed in hoofdrekenen geweest, maar mijn sommetje lijkt niet te kloppen. Ik ben van klein, donker, 5 hoog, verhuisd naar groot, licht en ruimtelijk. Toch kan ik dat oude huis maar niet uit mijn hoofd krijgen. Het lijkt wel alsof ik last h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij autofabriek VDL Nedcar in Born vrezen 1800 mensen voor hun baan

Spanning in Limburg: er dreigt een massa-ontslag, nota bene bij de enige personenautofabriek van Nederland. Hoeveel Mini’s zullen er nog van de band rollen in Born?

Afbeelding

Boomers, denk na over over uw oude dag, en hoe u de zorg dan geregeld wilt hebben

Vijftigplussers denken nauwelijks na over later, als ze zorg nodig hebben. Onverstandig, legt Julia ter Beek uit. In een milliseconde kan het gebeurd zijn, en zit je voor de rest van je leven in een rolstoel.

Afbeelding

Gods schepping duwt terug en blijkt veerkrachtiger dan onze verlossingsaspiraties suggereren

Huizen niet isoleren vanwege de vleermuis? We overspoelen de samenleving met een verstikkende tsunami aan regels en wetgeving, stelt Ad de Bruijne.

Afbeelding

Herstel van de democratie begint bij een goede opvoeding en goed onderwijs

Onze democratie is in gevaar, het verval openbaart zich 'in een grote gevoeligheid van politici voor de rauwe en luide stem van de massa', waarschuwt columnist Bart Jan Spruyt. Dat verval heeft een naam: de ochlocratie.

Afbeelding

De angst voor de vernieuwde Transgenderwet neem je niet weg met drogredenen

Angst voor de Transgenderwet is ongegrond, stelt de wetenschappelijke website Sociale Vraagstukken. Mooi! Maar dan moet de wetenschappelijke analyse wel hout snijden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Opwekking staat voor een vrolijke en vurige vroomheid. Maar bij de Geest hoort ook stilte

‘Het grootste meerdaagse christelijke festival dat ons land kent’, gaat terug op de vroege kerk: het allereerste Pinksterfeest. Maar een meer ingekeerde geloofsbeleving ontbreekt en die hoort er toch echt bij.

Afbeelding

Ik maak me druk om de schillen op mijn composthoop. Hoe elitair is dat?

Rinke Verkerk heeft een grote tuin, waarin ze zo ecologisch en duurzaam mogelijk bezig is. En toch wringt het. Want het bezitten van een lapje grond is alleen weggelegd voor de welgestelden.

Afbeelding

'Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur', zei de vierjarige. Wat doe je dan?

‘Sahar, ik moest laatst echt aan je denken. Ik heb je advies dringend nodig.’ Mijn buurvrouw is duidelijk overstuur. ‘Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur’, had een kind uit haar klas gezegd.

Afbeelding

Schoonmaken, boodschappen halen: Vermeer laat zien dat dit is doortrokken van genadige schoonheid

Het alledaagse leven kunnen we maar al te vaak ervaren als sleur, een vreugdeloos moeten. Vermeer laat ineens zien dat zich hierin ook schoonheid meldt, als je maar goed kijkt, schrijft politiek filosoof Govert Buijs.