27 september 2021 om 02:00
'... maar laat de Kamer doen waar zij voor gekozen is. Ons vertegenwoordigen.'
beeld anp / Bart Maat

Laat de Kamer doen waar zij voor gekozen is. Ons vertegenwoordigen!

Dinsdag werd ik het meest getroffen door de uitspraak van een vooraanstaand politicus. Er moest snel weer eens gepraat worden. Hij had het over de partijen die de huidige regering vormen. Of beter: niet vormen. Toen de verslaggever hem vroeg hoe snel dat moest, antwoordde de beste man: ‘Nou, ik vind dat ze volgende week toch wel bij elkaar aan tafel moeten zitten.’ Laat ik nu denken dat ze in Den Haag altijd praten, dat met elkaar praten de hoeksteen van onze democratie is. Maar blijkbaar is dat niet zo. Blijkbaar kloppen de beelden die ik zie als ik een keer per ongeluk een debat voorbij zie komen. 

Ik dacht dat het altijd voor de bühne was. Dat met de rug naar een spreker toe gaan zitten. Of druk op je mobieltje zitten te appen terwijl iemand een toespraak houdt. Ergens vond ik het altijd een beetje zielig voor de ambtenaar die desbetreffende stukken had voorbereid en eventueel zelfs de speech had geschreven. Om dan achter zijn bureau eigen woorden terug te horen in het belangrijkste kamertje van het land. Een Kamer waar de meeste mensen die we betalen om er te zitten, gewoon wegblijven. Een Kamer waar het volk niet meer vertegenwoordigd wordt, maar ieder zijn eigen haan koning wil laten kraaien. Waar mensen elkaar onbeschoft in de rede vallen, niet eens naar elkaar luisteren en heel duidelijk op de man in plaats van op de bal spel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Elke maand reizen Nederlandse klussers af naar Oekraïne. Ze helpen het land graag bij de wederopbouw.

Het begon in Leeuwarden, inmiddels komen ze overal vandaan: elke maand vertrekken gedreven vrijwilligers naar Oekraïne. Om te klussen in oorlogsgebied.

Afbeelding

Hoe vaak je 'het' doet als stel, zegt niets over de kwaliteit van jullie seksleven

Als mensen mij vragen wat nou een normale seks-frequentie is, pareer ik de vraag meestal vakkundig, schrijft Cocky Drost. 'Stop met je afvragen hoe vaak per week normaal is, maar besteed onbevangen tijd en aandacht aan elkaar.'

Afbeelding

Witte lakens hangen in het ziekenhuis, als protest tegen onderbetaling, als tekens van uitbundige liefde

Witte protestlakens in het ziekenhuis. Oncoloog Pieter Poortman ziet er tekens in van uitbundige liefde. Zouden ze gezien worden in de boardrooms, de steriele Haagse paleizen, de hoogpolige tapijtgangen van verzekeraars?

Afbeelding

Waarom ik ondanks al het gepraat over koetjes en kalfjes graag naar verjaardagen blijf gaan

De kinderen, een nieuwe baan, een sport, muziek, dominees en televisieprogramma's zijn op een verjaardag vaak onderwerp van gesprek. En daar is niets mis mee, vindt Roeland van Mourik.

Afbeelding

'Ik ben mezelf niet of nooit geweest.' Wat is het geheim achter de comeback van Acda en de Munnik?

2023 wordt het jaar van de comeback van het popduo Acda en de Munnik. Wat is het geheim van deze 'gewone jongens' uit Amsterdam? Ze combineren het volkse met kleinkunst, telkens is er die rafelrand van diepzinnigheid.

Afbeelding

Houd de mogelijkheid open dat de staat en zijn gezagsdragers bewust kwaad kunnen doen

De Haagse verdedigingslinie dat iedereen zo hard zijn of haar best doet, of zulke goede bedoelingen en intenties heeft, is problematisch: het doet alsof gevolgen er niet toe doen, betoogt Henk den Uijl.

Afbeelding

De zelfscanner ontslaat je van veel gedoe bij de kassière, maar voor je het weet ben je een dief

De zelfscankassa hoort niet thuis in deze wereld. Het is een onding als iedereen maar alles kan grijpen uit schappen vol verleidingen. Toch houdt Reina Wiskerke van de zelfscanner.

Afbeelding

Goede vrijdag: Strak spant prikkeldraad de kroon langs Europa's harde zoom

Adrian Verbree schreef een liedtekst op de melodie van ‘Goede Vrijdag’. ‘Zij schieten er op elkaar met lood / en bidden er het schietgebed / of God hen uit de loopgraaf redt.’

Afbeelding

Een liefdesverklaring aan de kerk. Nergens anders mag je met de engelen meezingen.

Bloeien waar God je geplant heeft, het is een prachtig idee, stelt columnist Wim Houtman. ‘Aan de andere kant: dit leven is gebroken en weerbarstig. Het helpt niet altijd om daar een heel principieel geladen taxatie overheen te leggen.’