24 september 2021 om 02:00
'Je huis in kunnen met slechts een sleutel, zonder alarm of veiligheidshekken is een verademing.' Beeld: een beveiliger bij een bewaakte woongemeenschap in Johannesburg, Zuid-Afrika.
beeld afp / Michele Spatari

Wonen in een ander land brengt je in aanraking met andere omstandigheden en gebruiken. In Zuid-Afrika waren dat zeventien jaar geleden voor mij grote dingen, zoals immense armoede, de invloed van de apartheid en onveiligheid. Maar ook kleine dingen. Bijvoorbeeld winkelen en uit eten gaan op zondag. In de omgeving waar ik terechtkwam, bleek dat de normaalste zaak van de wereld te zijn, terwijl ik op zondag nog nooit een ijsje had gekocht of een winkel van binnen had gezien. En zo was het ook nieuw dat christenen elkaar met Kerst uitgebreid cadeaus gaven. De uitleg raakte me trouwens wel: het grootste cadeau dat God ons geeft, is Jezus Christus en daarom geven wij aan elkaar cadeautjes. Daarmee laten we zien dat we heel blij zijn met wat God in Jezus geeft. 

Nog iets wat ik niet kende, was dat kinderen het avondmaal meevierden. Waar ik zelf als kind en tiener slechts pepermunt tijdens een kerkdienst had gegeten en nog nooit een broodje of een slokje druivensap had geproefd, was dat in Zuid-Afrika precies andersom. 

Aan alle veranderingen moest ik behoorlijk wennen. Maar nu ik terug ben in Nederland, is het ook weer schakelen. De onveiligheid mis ik niet. Je huis in kunnen met slechts een sleutel, zonder alarm, veiligheidshekken of vingerafdruk bij de slagboom van de streng bewaakte woongemeenschap is een verademing. Om op de fiets te springen en op te passen voor auto’s is zoveel beter dan in een auto te zitten waarbij je voortdurend uit moet kijken voor kapers. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd voor heilige woede. Maar we zijn te druk met consumeren en onze telefoon

Onder de bruggen en in de parken slapen arbeidsmigranten, dakloos, uitgekotst en uitgewrongen, omdat wij goedkope groenten willen. Het is tijd voor heilige woede, vindt Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Veelkleurigheid

Jaren zat ik op de zondagochtend en de zondagmiddag in een van de Huizer hervormde kerken en trok mij de boodschap over zonde zeer persoonlijk aan. Terecht zult u zeggen, want zondekennis en -besef horen ook persoonlijk te zijn.

Afbeelding

We schrijven 2030 als Mark Rutte eindelijk de sms’jes van Johan Remkes uit zijn mobiele telefoon wist

‘Ha Johan! Goed nieuws, 5 oktober is de nieuwe minister erbij. Kan nog niet zeggen wie.’ Mark Rutte heeft in 2022 besloten zich netjes aan de Archiefwet te houden en wist dit sms’je in 2030 netjes uit zijn telefoon.

Afbeelding

Tijd voor een feestje: de Vrede van Münster is volgend jaar 375 jaar geleden

Met alle turbulentie van de afgelopen maanden heeft filosoof Govert Buijs behoefte aan een feestje. ‘Sinds 1648 heerst er in Europa een vrijheidsregime dat zelfs dwars door grote oorlogen heen in stand is gebleven.’

Afbeelding

Opeens kwam een man van het Afghaans verzet met een geweer op me af: mijn blote enkel was te zien

De zon schijnt. Ik ben misschien zeven of acht jaar. Ik heb een gele blouse en een geruite geel-witte rok aan. Ineens voel ik een pijnscheut. Iets hards knalt tegen mijn voet aan. Het is een vuistgrote steen.

Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.