22 september 2021 om 02:01
beeld Passievoortekstenfoto.nl

We hebben leiders nodig met het hart van een kind en het hoofd van een volwassene

Het was gisteren Prinsjesdag. De Troonrede is door onze koning uitgesproken en het koffertje met de Miljoenennota is in de Tweede Kamer gepresenteerd. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra ziet de toekomst positief tegemoet als het om de euro’s gaat. Onderzoekers voorspellen in de komende jaren economische groei. Maar ja, dan begint het getouwtrek natuurlijk. Want waaraan geven we al dat geld dan uit? Ik verwacht dat er in de komende dagen weer flink wat oneliners en statements in de Kamer te horen zijn tijdens de Algemene Beschouwingen. Maar veel mensen boeit het niet meer, ze zijn teleurgesteld in de politiek en haar leiders. Het maandenlange spel van de politieke leiders rondom de formatietafel bezorgt Mark, Sigrid en Wopke lage cijfers op hun rapport. Mensen zijn ontevreden. De studenten stonden gisteren te demonstreren, de jongeren zeggen dat er niks over het leenstelsel staat in de miljoenennota. Ze voelen zich, zoals ze het zelf zeggen, ‘over-het-hoofd-gezien’.  

Prinsjesdagquiz

Misschien moeten we ons oor eens te luisteren leggen bij de Kindertroonrede, een initiatief van diverse organisaties die 5500 kinderen benaderden met hun Prinsjesdagquiz. De kinderen kregen dilemma’s voorgelegd over de besteding van het overheidsgeld en mochten zelf bedenken hoe hun Miljoenennota eruit zou zien. Woensdag 15 september overhandigden Haagse kinderen de Kindertroonrede aan Wopke Hoekstra. De alternatieve miljoenennota van kinderen uit groep zes, zeven en acht is helder. Dit gaat er gebeuren als kinderen de baas van Nederland zouden zijn. Zo’n 85 procent van de kinderen wil meer geld uittrekken voor hulp aan arme landen. Op de tweede ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We moeten niet zoeken naar het geluk, maar we moeten het geluk vinden, want het is er al

Ik geloof dat God ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, maar soms is dat mooie ondergesneeuwd door alle gebeurtenissen tot nu toe. Daar moeten we volgens John Hofwijks anders mee omgaan.

Afbeelding

In Nederland is ruimte voor open debat, toch? Dat kan nog tegenvallen

Journalisten die de democratische werking van de media verdacht maken. Zonder blikken of blozen. Het gebeurde in het Humanprogramma Mediastorm. Een veeg teken, aldus Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een gedenksteen voor het alledaagse: ‘Op 18 januari 1847 gebeurde hier niets’

Wat is het heerlijk als je niet bij een veldslag bent en er geen vrede hoeft te worden gesloten. Wees blij als er vandaag niets bijzonders gebeurt, zegt Bram van de Baak in zijn column.

Afbeelding

Bij de aanblik van al die opgepompte bijna-blote lijven zonk me alle moed in de schoenen

De zoon van Annemarie van Heijningen deed zichzelf een fitness-fotoshoot cadeau. ‘Zal ik met je meegaan?, vroeg ik, en ik hoopte dat hij nee zou zeggen.’ Maar dat deed hij niet.

Afbeelding

Is Nederland ‘te vol’? Waar moeten al die nieuwkomers straks wonen?

Huisvest in nieuwe flats studenten, asielzoekers en ouderen, stelt Hilbrand Rozema. ‘Naast en door elkaar. Op die manier blijft er open landschap over en hoeven we niet naar Amerika. Want dat wil ik niet, ik houd van Nederland.’

Afbeelding

Een asielzoeker zingt ‘Welkom in Gods huis’ - de woorden bleven bij hem hangen

In haar kerk is een groep asielzoekers gearriveerd, schrijft Sophia Geuze. ‘Al is er maar één die nu bij ons tot rust komt en zich welkom voelt in onze gemeenschap.’

Afbeelding

Als je het woord sorry niet over je lippen krijgt, en het niet kunt aanhoren, dan begint de rancune

In zijn vaste column voor het Nederlands Dagblad komt Gert-Jan Segers deze week terug op zijn ‘Gideonsbende’-column van eind augustus. ‘Ik wilde opkomen voor mijn Haagse matties, maar heb van de weeromstuit anderen geraakt.’

Afbeelding

Wat is het sprekende van een Christusbeeld? De beeldcultuur is overschat

Het zijn uitgerekend de woorden op de sokkel van een Christusbeeld in het kerkdorp Schalkhaar die echt aanspreken, ziet columnist Gerard ter Horst. Geloven is inderdaad ‘uit het horen’.

Afbeelding

Dogma’s die botsen in je hoofd, kunnen je denken verdiepen

Leer mij de mens kennen, schrijft Reina Wiskerke. Zij is gehecht aan een gewraakt kerkelijk dogma dat de mens geneigd is tot alle kwaad. Het helpt haar het nieuws te verteren.