6 augustus 2021 om 13:32

Een hoofddoek spreekt, een keppel of zwart pak ook. Soms ben je een wandelende reclamezuil.

Emine Ugur is een fiere columnist bij Trouw. Toen ze zestien was, besloot ze op straat een hoofddoek te gaan dragen. Ik ben een moslima, zegt die hoofddoek. In Nederland was de gewoonte van vrouwen om sjaaltjes over het hoofd te dragen verdwenen en strakke hoofddoeken die het haar verbergen, zie je alleen in islamitische kringen. Als je dus een hoofddoek draagt, val je op en ben je vanaf honderd meter te herkennen als aanhanger van de islam. De hoofddoek is een statement.

Religie en kleding hebben altijd een verbond gehad. Wat Ugur doet, gebeurt en gebeurde in veel religies. Als ik op zaterdagochtend door de stad fiets, herken ik in de zwartgeklede mannen joden, haastig op weg naar de synagoge. Katholieke geestelijken zijn in het publiek soms nog aan hun kleding herkenbaar.

In de reformatorische wereld is dat ook het geval. Zwarte kousen zie je niet veel meer, maar hoedjes, rokken en zwarte pakken horen daar bij de zondagse kerkgang. Op maandag of donderdag zijn ze minder goed aan hun kleding te herkennen, en dat geldt al helemaal voor de rest van de protestantse wereld. Daar onderscheidt men zich niet door kleding van de rest van de Nederlandse samenleving. Bij de gereformeerden zelfs in de kerkdiensten n..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’

Afbeelding

In Engeland worden koorleiders en zangers ontslagen. Wat mag een koor de kerk kosten?

Het ware, het goede en het schone zijn wegen naar God, zegt een oude traditie. Het ware staat hier bij protestanten met stip bovenaan, schrijft columnist Wim Houtman.

Afbeelding

Het geld op je bankrekening is je ook maar geschonken, dus waak ervoor dat het geen afgod wordt

We moeten ervoor waken dat geld geen afgod wordt. Zowel in de zin van meer begeren als door er continu over in te zitten dat je voldoende hebt. Ook dán dien je twee heren, schrijft Hannah Keijzer in haar gastcolumn.

Afbeelding

Armoede zou niet hoeven in een land als Nederland? Het gebeurt júist in een land als Nederland

De energiecrisis slaat hard toe in Moerwijk, de buurt waar pastor Bettelies Westerbeek werkt. ‘Crisis is hier niets nieuws: al jaren zitten mensen gevangen in armoede, stress en schulden,’ schrijft Westerbeek.

Afbeelding

Nog maar drie weken, dan wordt het weer langer licht!

De Zuid-Veluwe ligt in een rokerig winterlicht. We lopen van Arnhem naar Beekbergen, 23 kilometer, de vaste vriendengroep. Ook na 25 jaar vriendschap is er tijd in te halen en veel te bespreken.