*

Column

Van tegenstelling naar aanbidding. Zo kun je ook met de Drie-eenheidsleer omgaan

Een dogma dat in eerste instantie heel ingewikkeld lijkt, is de Drie-eenheidsleer. Hoe kan God tegelijkertijd Een en Drie zijn? Je kunt allerlei voorbeelden gebruiken, zoals die van de zon: die geeft warmte, licht en straling. Of zoals één persoon drie rollen heeft: vader, zoon en echtgenoot. Toch doen deze voorbeelden tekort. Ze kunnen de eenheid en drieheid van God niet gelijkwaardig genoeg uitleggen. Voor je het weet ligt alle nadruk op de eenheid of op de drieheid.

In de westerse theologiegeschiedenis is de nadruk op de eenheid van God komen te liggen. Dit zie je terug in de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Artikel 1 gaat over ‘dat er een enig God is’. Artikel 8 gaat over de ‘Heilige Drie-eenheid’. De eenheid en drieheid van God lijkt e..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vier artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Heeft u al een account? Log in


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

Oude bomen
COLUMN

Oude bomen

In de Eifel staat een boom die tot de hemel reikt. Het is een mammoetboom, een sequoia uit Amerika. Deze soort levert de hoogste bomen op aarde. En dit exemplaar heeft alles gezien. Al eeuwen. Dáárheen had ik moeten wandelen met Regina, 77 en getroffen door de overstromingen in het dal van de Ahr. Samen naar die Mammutbaum, stukken ouder dan wij samen. Zo’n woudreus staat voor continuïteit en de belofte van herstel. Nog zoiets: zij werd gek van het lawaai van heli’s, shovels en aggregaten. Ik ook. Maar zíj kan niet weg. Waarom gaf ik haar dan geen oordoppen, uit de voorraad die het thuisfront weer royaal in mijn koffer wierp? Natuurlijk heb ik ook gezocht naar een kerk als rustpunt. Maar die zijn overstroomd of gesloten. Alles is ontwricht en dat gaat nog járen duren. Spoorlijnen liggen onder meters modder. Veel oude mensen moeten nu hun wortels uit de grond trekken. Want veel huizen gaan verloren. Hele gebieden zelfs, vreest de Nederlandse Andrea. Zij woont in de Eifel en biedt hulpverleners steun. ‘Zoals een militair die vanuit de lucht de schade opnam maar niet direct kon overgaan tot redden. Dat is belastend. Die man zit nu in zijn caravan in Zeeland. En brandweerlieden die horen dat een collega wegspoelt maar dóór moeten met burgers redden.’ Trauma, dat is extreme machteloosheid. Praten helpt, maar ‘het beschermt je niet veel langer dan zonnebrandcrème’. Verwarrend is het lokale van de ramp, in de ene straat alleen vieze kelders, honderd meter verderop dood en verderf. Je buurman z’n huis kwijt, jij amper schade: het doet me denken aan de ongelijk verdeelde bevingsschade in Groningen.

meer ‘Columns’

advertentie