15 juni 2021 om 14:00
Gertjan Schutte is historicus. Momenteel werkt hij aan een wetenschappelijke biografie over Groen van Prinsterer. Hij schrijft een gastcolumn.
beeld Gertjan Schutte

De slavernijtentoonstelling laat zien dat koloniale geschiedenis ook Nederlandse geschiedenis is

Deze maand opende eindelijk de slavernijtentoonstelling van het Rijksmuseum. Deze expositie liet niet alleen door corona lang op zich wachten. Voormalig directeur Wim Pijbes zag niets in zo’n tentoonstelling: gebrek aan expositiemateriaal, zo was zijn argumentatie. Behalve praktische bezwaren stond er misschien wel meer in de weg. In het Rijks was met name aandacht voor de geschiedenis van Nederland, wat er in Batavia en Suriname gebeurde was een ander verhaal. Dat onderscheid tussen ‘Noordzee’ en ‘overzee’ staat bij historici op de helling. De slavernijtentoonstelling is er een uiting van; koloniale geschiedenis is ook Nederlandse geschiedenis.

Bij deze expositie moet ik onwillekeurig denken aan een paar zinnen van de Engelse apologeet en schrijver G.K. Chesterton. In zijn aanstekelijke boekje Orthodoxy stipt hij het onderwerp ongelijkheid aan. Hij suggereert dat er onder de heidenen een scherp onderscheid bestond tussen een ‘vrij man’ en een ‘slaaf’. Dit in tegenstelling tot het christelijke Europa. Dat kende wel een aristocratische klasse, maar Chesterton relativeert dit feit. Niemand dacht dat een hertog niet naar de hel kon gaan en de ‘gentleman’ was eigenlijk een ‘practical joke’.

In de woorden van Chesterton horen we een echo van de christelijke belofte. In Galaten staat bijvoorbeeld dat er geen Joden of Grieken meer zijn, geen slaven of vrijen, mannen of vrouwen - allen z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een liefdesverklaring aan de kerk. Nergens anders mag je met de engelen meezingen.

Bloeien waar God je geplant heeft, het is een prachtig idee, stelt columnist Wim Houtman. ‘Aan de andere kant: dit leven is gebroken en weerbarstig. Het helpt niet altijd om daar een heel principieel geladen taxatie overheen te leggen.’

Afbeelding

Wel eens over nagedacht een kind of jongere een plekje te geven in uw huis?

Wat zou er gebeuren als er nóg zorgvuldiger gekeken wordt of zevenduizend kilometer afstand tussen de jongere en zijn of haar familie de beste oplossing is? Pien van der Hoff-Visser vertelt over haar pleegkind uit Saba.

Afbeelding

Als wolven zich niet laten stoppen door 'wolfwerende hekken' - wat dan?

Als de hekken om wolven weg te weren niet meer helpen en ze springen er gewoon overheen - wat dan, vraagt Hilbrand Rozema zich af. Schapenhoudster Ellen uit Heteren treurt om 21 dode schapen.

Afbeelding

Het volk wil compassie zien, maar de top van het Openbaar Ministerie moet juist stoïcijns de misdaad blijven bestrijden

Ineens bemoeit iedereen zich ermee. Het Openbaar Ministerie reageert kil en stoïcijns op een kritisch rapport, is alom het verwijt. Maar dat moet juist, stelt Lody van de Kamp.

Afbeelding

Als iets stopt, kun je verdrietig zijn, maar je krijgt ook ruimte voor nieuwe avonturen

Stoppen is altijd een optie. Soms kies je daar zelf voor, soms kiest iemand voor je. Dat kan weemoedig maken, maar brengt ook ruimte voor nieuwe activiteiten en andere mensen.

Afbeelding

Om bang van te worden? De tijd glipt maar al te vaak door je vingers

In zijn laatste column staat Henk Algra stil bij angst voor klokken of de tijd. 'Bij de angst voor de tijd kan ik me wel wat voorstellen. Ik ervaar graag zekerheid, maar de tijd glipt me maar al te vaak door de vingers.'

Afbeelding

Geen seks voor het huwelijk? Ik denk dat in gesprekken met tieners andere vragen belangrijker zijn

Wat vertel je als christelijke opvoeders nu eigenlijk aan je opgroeiende tieners over seks en relaties, vraagt Anita Zeldenrust zich af. Ze leerde van de monniken hoe anders te zijn zonder dat een ander op te leggen.

Afbeelding

Op de Biblebelt zijn kiezers op drift geraakt. Wat betekent de BBB-zegetocht voor christelijke politiek?

De electorale verovering door BBB van de Biblebelt voelt alsof reformatorische ouders op de Veluwe opeens massaal hun kinderen naar een openbare school sturen. Is het evangelie dan niet meer politiek relevant?

Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.