30 maart 2021 om 03:00
Alexander Dommerholt woont sinds 2009 in het Verenigd Koninkrijk, werkt bij de lokale overheid van Hertfordshire. Dit is een gastcolumn.
beeld nd
Luister naar

De Kaasrasp, de WalkieTalkie, Buffoon Boris: de Britten zijn erg goed in bijnamen

Britten zijn erg goed in het verzinnen van bijnamen, vooral voor personen en gebouwen die hun niet aanstaan. Kijk alleen al naar het scala aan wolkenkrabbers die de Londense skyline de laatste jaren vergald hebben. Elk van deze gebouwen moest een bijnaam hebben waar de architect een hekel aan zou krijgen. En dus kent Londen nu de Kaasrasp, de WalkieTalkie en de Augurk.

In de politiek is het niet anders. Boris Johnsons bijnamen zouden een telefoonboek kunnen vullen, maar mijns inziens is Buffoon Boris (Boris de Hansworst) een schot in de roos. Daarnaast liggen Maybot (Theresa May) en Dodgy Dave (David Cameron) ook vers in het geheugen.
Mijn favoriete bijnaam betreft echter Jacob Rees-Mogg. Deze fractieleider van de Conservatieven mag in Nederland dan niet veel bekendheid genieten, in het VK is deze voorvechter van de brexit een bekend gezicht. Voordat ik zijn bijnaam uit de doeken doe, zal ik u een woordelijk portret schilderen van deze man.

weggelopen uit Charles Dickens

‘JRM’ is een tengere verschijning met een stel donkere wenkbrauwen die als rupsen boven zijn ogen bivakkeren. Hij komt uit een welvarende familie, droeg als kind een monocle (een ‘halve bril’) en wordt vaak met een hoge hoed in het openbaar gesignaleerd. Hij heeft een gigantisch landhuis uit 1600 waar hij met zijn gezin woont; een van zijn zoons heeft hij Npeter genoemd – met een stomme ‘N’. Ja, echt waar.
Rees-Mogg begon zijn politieke carrière door met zijn voormalig gourvernante campagne te voeren. Het was geen verrassing dat deze poging om in het Lagerhuis gekozen te worden op niets uit liep. Echter, in 2010 zette de Conservatieve Partij Rees-Mogg op de kieslijst van een Conservatief bolwerk (North East Somerset) voor de verkiezingen. Sindsdien is hij lid van het Lagerhuis en heeft hij zich ontpopt tot een van de meest herkenbare figuren in de Britse politiek.

Door zijn achtergrond, gedrag en uiterlijk lijkt het alsof Rees-Mogg uit een roman van Charles Dickens is weggelopen. Als slechterik, welteverstaan. Ondanks zijn keiharde campagne voor de brexit, verhuisde hij zijn bedrijf stilletjes naar Ierland na het referendum. Hij stemde tegen een wet die het huisbazen verplicht om hun woningen geschikt te maken voor menselijke bewoning (hij is zelf huisbaas) en vindt voedselbanken ‘een hartverwarmend fenomeen’.

Het behekste Victoriaanse potlood.

Elke kans greep hij aan om uitkeringen voor werklozen, arbeidsongeschikten en gehandicapten te verlagen. Laat er geen misverstand over bestaan: de uitkeringen in het Verenigd Koninkrijk zijn al erg laag; een bijstandsuitkering is vaak niet hoger dan 400 pond per maand en de werkloosheidsuitkering van iets minder dan 75 pond per week is voor niemand genoeg om van te leven. Tegelijkertijd had hij er geen enkele moeite mee om een miljoenensubsidie op te strijken om zijn huis mee op te knappen.

vaandeldrager christendom

Het meest wrange is dat Rees-Mogg, regelmatig katholiek kerkganger, zich heeft opgeworpen als een vaandeldrager voor het christendom in het Verenigd Koninkrijk. Hij is bijvoorbeeld een uitgesproken tegenstander van elke vorm van abortus (hoewel hij met het investeringsfonds dat hij had, wel geïnvesteerd heeft in een pil die voor abortussen wordt gebruikt). Ook zijn milieustandpunten roepen vraagtekens op aangezien hij van mening is dat ‘milieuwetten die goed genoeg zijn voor India, ook goed genoeg zijn voor Britten’. Iedereen die een slok water uit de Ganges drinkt en de daaropvolgende cholera of dysenterie overleeft, zal daar wel met hem van mening over verschillen.
Zijn gedrag jegens de zwakkeren in de samenleving heeft ertoe geleid dat hij ook wel het ‘Lagerhuislid van de 18e eeuw’ wordt genoemd. Maar, mijn favoriete bijnaam voor hem is ‘het behekste Victoriaanse potlood’ (the haunted Victorian pencil).
Want, net zoals wolkenkrabbers verdient elke politicus met een twijfelachtige reputatie een bijnaam die ieders lippen in een glimlach doen omtoveren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op de Biblebelt zijn kiezers op drift geraakt. Wat betekent de BBB-zegetocht voor christelijke politiek?

De electorale verovering door BBB van de Biblebelt voelt alsof reformatorische ouders op de Veluwe opeens massaal hun kinderen naar een openbare school sturen. Is het evangelie dan niet meer politiek relevant?

Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Dat BBB'ers terugverlangen naar het gewone leven is begrijpelijk. Maar daarin schuilt ook een risico

Ik genoot van de provinciale lijsttrekkers van BBB, schrijft columnist Wim Dekker. Geen gelikte antwoorden, geen mediatraining. Hun verlangen naar gemeenschapszin is invoelbaar. Maar dat kan ook de ogen doen sluiten.

Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.

Afbeelding

Schaf gelijkheid af: als je het systeem wil aanpakken, is er veel meer nodig

Mijn gedachten over gelijkheid hebben zich verder ontwikkeld. Ik ben nu zo ver het begrip te willen afschaffen en te vervangen, schrijft theoloog Almatine Leene. 'Het begrip veroorzaakt onduidelijkheid en verwarring.'

Afbeelding

Via Google Streetview wandelt Rinke door het dorp van haar jeugd. 'Maar ik pas daar niet'

Het dorp uit je jeugd; columnist Rinke Verkerk keert er even naar terug. Het voelt haar zo vertrouwd aan, maar tegelijk zo vervreemdend. 'Want je woonde er wel, maar je paste er niet.'

Afbeelding

Mijn partner praat met een kinderstemmetje in bed: 'Ze verandert in iemand anders'

‘Als duidelijk is dat hij seks wil, dan verandert er iets in mij. Ik word klein en onzeker en raak verward', vertelt een vrouw aan seksuoloog Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Ik heb me zitten verkneukelen tijdens de verkiezingsavond: de gewone mensen zoals ik zijn weer in beeld

'Ik ben blij dat de fatsoenlijke, broodnuchtere tegenstem van Caroline van der Plas en de haren de onfatsoenlijke stem van vele politici tot zwijgen heeft gebracht', schrijft columnist Bart Jan Spruyt.

Afbeelding

Ik heb gehuild, gegriend en op muren gebonkt, maar niets mocht baten: dit is mijn een na laatste column

‘Dit ga je niet leuk vinden.’ Zo sprak de hoofdredacteur tot Roeland van Mourik. ‘We gaan stoppen met je column.’ Na deze boodschap liet hij z’n koppie hangen en veerde slechts zelden op van iets dat wél vrolijk was.