21 maart 2021 om 21:00

Zij zorgt voor mijn planten, ik zorg voor haar kind. Ten diepste zie ik daarin iets moois

Hij woonde nog maar een week bij ons in huis toen hij me vertelde dat zijn moeder bijna jarig zou zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je een dergelijke mededeling kunt interpreteren in een gezinshuis, variërend van ‘denk maar niet dat ik naar dat k…wijf toe ga’ tot ‘ik maak m’n hele spaarpot leeg voor haar’. Dit was er duidelijk eentje van de laatste categorie. Dus bood ik hem aan om samen naar het tuincentrum te gaan. Hij veerde gelijk op: ‘Hebben ze daar ook orchideeën?’ Enigszins verrast keek ik opzij en zei: ‘Eh, ja, dat denk ik wel. Houd je moeder daar van?’ Zijn ogen glinsterden toen hij vol trots over de orchideeën van mama vertelde. Ik kende zijn moeder nog nauwelijks, maar mijn diepste bewondering ging nu al naar haar uit. Ik heb het ook weleens geprobeerd met orchideeën. Kansloze missie, ze overleven mij niet. In de winkel liep hij recht op zijn doel af. We zochten er nog een mooie pot bij en waren zo weer buiten. Waar het kwik boven de vijfentwintig graden uitkwam. En waar er nog maar liefst acht dagen te gaan waren voor de verjaardag van de mama in kwestie.

het zweet brak me uit

Acht lange dagen dat ik die zorgvuldig gekozen bloeiende plant bij tropische temperaturen in leven moest zien te houden. Het zweet brak me uit. Voorzichtig probeerde ik: ‘Maar als mama zo goed is met orchideeën, dan weet jij er vast ook al veel van’. Hij glunderde: ‘Ja hoor, ik weet hoe je ze water moet geven. Van onder, en niet van boven!’ Ah, nu vielen er wat puzzelstukjes op hun plek. Nou, prima, die zorg kon ik de komende week wel aan hem overlaten.

Ik heb veel contact met de biologische ouders (voornamelijk moeders) van onze gezinshuiskinderen, voor zover ze betrokken zijn bij de zorg voor hen. Het contact met biologische ouders wordt door gezinshuizen en pleeggezinnen als een van de moeilijkste aspecten van hun ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Google heeft onze zoektermen van 2022 op een rijtje gezet. Maar hoe zoeken christenen eigenlijk?

Ik heb geen christelijk zoeklijstje kunnen vinden, maar het is voorstelbaar dat je daarin iets terugziet van ‘Zoek eerst het koninkrijk van God’. Of zeg ik nu hele rare dingen?

Afbeelding

Mevrouw L. leerde mij dat spullen maar spullen zijn en dat het hele verhaal ín iemand schuilt

Op kamer 75 woont mw. L. Ze was één van de allereerste cliënten met wie ik kennismaakte, schrijft Julia ter Beek, werkzaam in de ouderenzorg. ‘Nou ja, kennismaken, ze sliep meer dan dat ze wakker was.’

Afbeelding

Romantiseer niet, maar durf mensen ook een held of een heilige te noemen

De Bijbel is het enige religieuze boek waarin de helden zwak en zondig zijn, schrijft Wim Houtman. Bijbellezers weten dat. De Geest geeft aan trillende handen kracht.

Afbeelding

Steeds als ik naar de foto’s in droeve lijstjes in mijn werkkamer kijk, ben ik even sprakeloos

De verbijstering die me beving toen ik hoorde over de Shoah, heeft me nooit meer losgelaten, schrijft columnist Annemarie van Heijningen. ‘Is dit werkelijk gebeurd met al die mannen, vrouwen en kinderen?’

Afbeelding

Zowel door Stellenbosch als door Nederland loopt een scheidslijn. Maar wie ziet die lijn?

Stellenbosch is een goed verzorgd en welvarend dorp. Tenminste, aan de goede kant van de spoorlijn. Aan de andere kant wonen mensen in kleine hutten. Er loopt een scheidslijn door de wereld, schrijft Bram van de Beek.

Afbeelding

Op een zangkoor stijgen mensen boven zichzelf uit. Het is een soort wonder

Wie getrouwd is met een koorlid, komt in onverwachte situaties terecht. Op een avond in december krijgt ons dorp krijgt iets wonderbaarlijks te horen: het Magnificat, de lofzang van Maria uit het Lucasevangelie.

Afbeelding

Nederland wil altijd het beste jongetje van de klas zijn, maar vergeet daarmee iets cruciaals

Het werd met euforie gebracht. Het einde van de ov-chipkaart. Vanaf eind dit jaar kun je in Nederland óók met je telefoon inchecken in het openbaar vervoer. Maar in Zweden kan dat allang, schrijft Hannah Keijzer.

Afbeelding

Het CBS berekende de inflatie op ruim 14 procent, maar hoeveel procent stegen onze boodschappen in prijs?

De boodschappen worden duurder, maar hoeveel precies en waar gaat ons geld eigenlijk aan op. Mijn dataman dook de cijfers in en ontdekte dat vooral zuivel veel duurder werd dan de 14 procent inflatie.

Afbeelding

Dealen met drugs? ‘Veilig gebruik van xtc bestaat niet. Het komt voor dat één pil fataal is’

Hoe krijgen we een beweging op gang om de normalisatie van drugs tegen te gaan, vraagt CDA-Kamerlid Anne Kuik zich af. ‘Als veilig gebruik niet bestaat, hoe kan een overheid dan legaliseren?’