Ik denk aan Paulus’ gevleugelde ‘als één lid lijdt, lijden alle leden mee | Nederlands Dagblad

aangepast op 15 januari 2021 om 05:55

Column

Ik denk aan Paulus’ gevleugelde ‘als één lid lijdt, lijden alle leden mee

De jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors is weer verschenen. Zolang ik me kan herinneren hangt die ranglijst op het prikbord van de kerk, en thuis op de koelkast. Verre landen, harde cijfers. Soms ben ik geschokt, als er weer een verhaal klinkt van een tienermeisje dat wordt verkracht, een jongen die door zijn familie wordt gelyncht, brandende kerken en mensen in strafkampen. Die geschoktheid blijft een paar dagen hangen, tot andere drukte het weer naar de achtergrond brengt.

Want wat kun je doen? Netjes je geld overmaken naar Open Doors en Stichting De Ondergrondse Kerk, bidden met de gebedskalender. En de volgende dag even vlug goedkope spullen kopen bij AliExpress.

AliExpress, waarvan de oprichter al een paar maanden vermist wordt, nadat hij zich te kritisch had uitgesproken. AliExpress, waarvan bekend is dat gevangen Oeigoeren de goedkope spullen maken die wij achteloos weggooien.

Volgens secularisatieprofessor Herman Paul is secularisatie niet zozeer dat je actief ontkerkelijkt, maar dat je koopgedrag en bezit belangrijker worden dan je geloof. Christenen die voor het goedkoopste product gaan, zonder te denken aan recht, zijn volop seculier.

Een andere westerse reactie op vervolging, is denken dat wij het zelf óók erg zwaar hebben. Dat geldt voor de Capitoolbestormers in Washington, die ‘Jesus Saves’-vlaggen dragen en stellen dat er een oorlog tegen het christelijk geloof gaande is in de VS. Maar ook in Nederland wordt het woord vervolging gebruikt, bijvoorbeeld toen de gemeente Kampen de gebedsmanifestatie ‘Laat ons aanbidden’ verbood vanwege de veiligheid.

eindtijd

Dat past bij een patroon dat ik als kind al meekreeg: ook hier ligt vervolging op de loer. De ranglijst op de koelkast herinnerde daaraan. Die gedachte werd aangevuurd door de bestsellers uit De Laatste Bazuin-boekenreeks, in preken over de eindtijd, in commentaar op het nieuws. Soms noemen christenen D66 in één adem met Kim Yong-un. Het zijn deze sentimenten die maken dat sommige christenen instemmen met het partijprogramma van de PVV, waarin de vrijheid van godsdienst wordt opgegeven om de islam te verbieden.

De Capitoolbestorming is een krachtig beeld van waar zo’n absurde slachtofferpositie toe kan leiden. De paradox van westers christendom is dat je jezelf in één adem in de slachtofferpositie zet, en met de volgende adem de verdrukking van je broeders ondersteunt door regimes in stand te houden.

Ik denk aan Paulus' gevleugelde ‘als één lid lijdt, lijden alle leden mee'. Dat is een tekst die je makkelijk vergeestelijkt, door hem zo te lezen dat je netjes bidt voor de vervolgde kerk. Maar lijden kan ook harder: door je daar te laten raken waar we in het Westen het meest aan hechten, onze portemonnee en ons eergevoel. Een christen vermijdt goedkope Chinese producten, elke aankoop is een kleine steun aan christenvervolging. Een christen roept niet te snel dat hij vervolgd wordt, hij zoekt hoe hij liefdevol blijft tegenover overheden, bidt voor zijn vijanden en haters zegent.

Columns

meer ‘Columns’