12 december 2020 om 03:01
Rikko Voorberg
beeld Dick Vos

Je hoeft niet te weten wat je komt doen. Kom gewoon opdagen

Al drie jaar hang ik nu kabelbanen tussen balkons. Het is speels en simpel, onverwacht en het adresseert één van de grootste vraagstukken van de stad; eenzaamheid. Via een mand aan een kabel wissel je met stadse overburen koekjes, snoepjes, briefjes, taart en hele flessen wijn uit. Het verandert de perceptie van de buurt. Alle reden om er nog lang mee door te gaan, maar ik had het gevoel niet meer. ‘Hoezo, gevoel!?’ tettert mijn geweten in mijn oor. ‘Het is een goed idee, het is voor de goede zaak, er zijn fondsen beschikbaar om het te maken; hoepel op met je gevoel. Heb je geen zin? Dan maak je maar zin!’

Ik ben groot geworden met een tikje verantwoordelijkheidsgevoel en zin hebben in iets was een luxeproduct, geen voorwaarde. Maar het knaagt. De handdoek in de ring gooien wil ik niet. Domweg doen wat je nou eenmaal hebt bedacht, of beloofd of waarvoor je verantwoordelijk bent? Het zuigt je leeg. Er móét een derde weg zijn. Niet alleen voor de kabelbanen, maar ook voor al die andere zaken in het leven. Die oude vriend bezoeken die zo depressief is, opstaan tegen oneerlijkheden op je werk. Alleen als je het voelt? Of altijd doen omdat je heus wel weet wat gezegd moet worden.

Wat doet de kunstenaar? Recent leerde ik van twee grootheden: Nick Cave en Julia Cameron. De beroemde rock-’n-roll-muzikant Nick Cave creëert zijn briljante wer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.

Jan Willem Wits

Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

Nog maar ruim 1 procent van de Nederlandse katholieken trouwt in de kerk. Waar ligt dat aan, vraagt Jan-Willem Wits zich af. Kan het te maken hebben met de vraag: waar is de kerk wanneer je het huwelijk niet volhoudt?

Lambert Pasterkamp

Neem de tijd. Daar wordt duurzaam leven niet alleen makkelijker maar ook leuker van

Bij duurzame keuzes denken we vooral aan ruimte. Ruimte voor natuur, en voor zonnepanelen ... Maar steek eens tijd in duurzaamheid, stelt Lambert Pasterkamp. Daar wordt het echt leuker van.

De regulering van emoties rond adoptie is in de media totaal anders dan rond draagmoederschap

Allerlei gevoelens en overwegingen rondom een adoptie doen er totaal niet meer toe bij draagmoederschap. Terwijl er toch overeenkomsten zijn. Vreemd, vindt Reina Wiskerke, die naar een documentaire van Theroux keek .

Gerjanne van Lagen

Mijn grote voorkeur voor Duits in plaats van Engels, zou met mijn hoogmoed te maken hebben

Stel dat Geert Wilders mij zou aanstellen als ‘coördinator ter behoud der Nederlandsche taal’, dan weet ik nu al wat ik Nederland wil gaan leren', schrijft Gerjanne van Lagen..