28 november 2020 om 03:00
Luister naar

Beledig met goede smaak en verfijnde humor, beledig met compromisloze creativiteit

Mij ontbreekt het aan het talent om gekwetst te zijn in mijn religieuze gevoelens. Ik kan daar niets aan doen. Met afgunst bezie ik hoe zo vele van mijn hooggewaardeerde geloofsgenoten dat talent wél bezitten, en het ook niet nalaten daar bij iedere denkbare gelegenheid mee te pronken. Ik stel mij zo voor dat zij straks, bij het hemelse gastmaal, wat dichter bij de hemelse Gastheer mogen zitten omdat zij tijdens hun aardse leven zo uitmuntend hun verontwaardiging hebben geventileerd. Ik schik me dan deemoedig in een uithoek op de grond, naast de honden die wachten op de kruimels die van de tafel vallen. Als ik überhaupt al binnengelaten word, natuurlijk.

Ik moet namelijk een doodzonde opbiechten: ik had met mijn kinderen naar het Sinterklaasjournaal gekeken, en had me geen seconde beledigd gevoeld toen het fictieve plaatsje ‘Kruisigem’ voorbijkwam. Sterker nog, het was niet eens in me opgekomen dat ik daar beledigd over had moeten zijn. Daar moest ik via deze krant achter komen, dat er vele medechristenen waren, veel verder gevorderd in de deugd van de verontwaardiging, die erdoor gekwetst waren.

knipogen

Ik had het vooral een beetje inspiratieloos gevonden. Dat is eigenlijk sowieso mijn grootste bezwaar tegen het Sinterklaasjournaal. Er was een tijd dat je, ook als volwassene, vol kinderlijke verwachting uitkeek naar dat programma. Het was knap gemaakt, met topacteurs die speelden met aanstekelijk plezier, met geestige scenariovondsten en plotwendingen, met speelse knipogen naar de actualiteit en toch een prettige onverschilligheid ten aanzien van de drukdoenerij van de grotemensenwereld. Kindertelevisie van de bovenste plank.

Dieuwertje Blok dreunt fantasieloze teksten op.

Helaas is die tijd definitief voorbij. De laatste jaren zagen we het Sinterklaasjournaal steeds verder afzakken in de poel van laf Hilversums format denken van zenderbazen met louter kijkcijfers in de ogen. Het werd vermalen tot smakeloze NPO-eenheidsworst. De scenario’s zijn vlak en inwisselbaar, de grappen flauw, en de enkele acteurs van enig niveau die er nog bij zijn, doen nauwelijks nog hun best om er iets van te maken. Zelfs de eerder altijd zo sprankelende Dieuwertje Blok dreunt de fantasieloze teksten uitgeblust op vanaf de autocue.

Maar ik wil niet louter de makers de schuld geven. Ik vermoed dat deze jammerlijke teloorgang ook alles te maken heeft met de bovengenoemde verontwaardiging van het grotemensenpubliek. Dat toont natuurlijk al jaren een buitenproportionele interesse in dit kinderprogramma. En altijd was er wel íémand gekwetst of beledigd.

Aanvankelijk ging het programma daar heerlijk eigenwijs mee om – in bijvoorbeeld de pietendiscussie speelde het daardoor een leidende, constructieve rol. Maar uiteindelijk koos men met de roetveegpieten voor een tandeloos compromis voor de lieve vrede waarmee niemand echt gelukkig is. Dit jaar zijn het de christelijke grote mensen die hun verontwaardiging spuien, dus dan zal het programma volgend jaar wel nóg braver, nog vlakker, nog saaier zijn, totdat niemand meer piept.

onuitstaanbaar

Ik vind dat geen goede zaak. Het beledigt de goede smaak en intelligentie van het publiek – en zelf vind ik dat een veel ergere belediging dan die van de religieuze (over)gevoeligheid. Beledig gerust, ja beledig méér, niet minder; beledig christenen en moslims en ongelovigen, beledig homo’s en hetero’s, beledig vrouwen en mannen en alles daartussenin, beledig links en rechts en midden, beledig alsjeblieft zelfs mij, onwetende zondaar die zo moeilijk te beledigen is. Beledig niet door grofheid, niet door smakeloze heiligschennis of domme provocatie, beledig niet om te beledigen. Maar beledig met goede smaak en verfijnde humor, beledig met compromisloze creativiteit. Beledig door lak te hebben aan die grotemensencultuur die zo onuitstaanbaar gehecht is aan z’n eigen beledigd-zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Plotse inkijk in andermans broodje, op station Utrecht: het heeft iets grensoverschrijdends

Wat kan er misgaan bij het bestellen van een kaascroissant? Niks, toch? Het is immers geen handgranaat, het is gewoon een broodje. In Utrecht zorgt een twijfelachtige croissant voor danige ontregeling.

Afbeelding

Wat als één van de twee wel graag een kind wil en de ander (nog) niet?

Relatiecoach Cocky Drost vertelt over een stel dat bij haar komt. Zij wil graag kinderen, maar haar man wil nog even wachten. Hoe ga je daar als stel mee om?

Afbeelding

Hoogst interessant (en je hoeft er niet meer voor naar de platenbeurs): het vroege werk van de artiest

Omdat de hits bekend zijn, denk je het 'vroege werk' van artiesten als Tina Turner, Simon & Garfunkel of U2 te kennen. Maar dat valt tegen, merkt columnist Gerard ter Horst. Wel is veel materiaal nu digitaal beschikbaar.

Afbeelding

Christelijke evenementen moeten genezingsbewegingen als Frontrunners actief weren

Bewegingen als Frontrunners, die genezing claimen, moeten geweerd worden van christelijke evenementen. Om kwetsbare mensen te beschermen en om de waarheid van het evangelie, schrijft Mark de Jager.

Afbeelding

Die laatste vaak onuitgesproken vraag doet er toe: wat ligt er achter het sterven?

Aan een gepland sterven gaan in Nederland tal van gesprekken vooraf. Maar komt de vraag naar wat er achter het sterven ligt ook aan de orde, vraagt columnist Aad Kamsteeg zich af. En is die op mensen of op God gericht?

Afbeelding

Gehaaid schelden bevuilt het debat: iemand racist of klimaatdrammer noemen en zo het gesprek afbreken

Gehaaid schelden bevuilt het debat. Zie wat er gebeurt in de confrontatie tussen Left Laser en de directeur van debatcentrum De Balie, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een student raakte ongepland zwanger, maar niet plannen is ook een vorm van plannen

In onze tijd zijn de keuzemogelijkheden enorm en de stress daarvan ook. Als je het niet weet, lijkt het slim om het in ‘Gods handen te leggen’, aldus Almatine Leene.

Afbeelding

Ik spreek met stiltes, met passie, maar ik hoop dat ik de talen uit de volle breedte van de kerk spreek

Ik realiseer me dat ik regelmatig bid voor de juiste woorden om de ander te bereiken met Gods goede nieuws. Laat ik ook eens wat vaker bidden om een hoorwonder’, stelt Paulien Vervoorn

Afbeelding

Weigeren de boodschappenlijst te printen, ook als dat betekent: zestien keer op de fiets naar de Plus

Zo'n typische jaren '70-macaronimaaltijd komt in huize-Van Heijningen niet zonder slag of stoot tot stand. 'Eerst even een pak pakk… ai, een leeg hoekje in de voorraadkast.'