Zr.Ms.: Taart voor mannen in zwart

Nieuws
Riekelt Pasterkamp
donderdag 9 maart 2017 om 03:00
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf brengt een taart bij de Dienst Speciale Interventies. Bij terreurdreiging en crisissituaties komt de DSI in actie.
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf brengt een taart bij de Dienst Speciale Interventies. Bij terreurdreiging en crisissituaties komt de DSI in actie. Cees van der Wal

Er zijn onderdelen van defensie die het liefst in stilte en zonder op te vallen hun werk doen. Zoals de Dienst Speciale Interventies (DSI). Bij terreurdreiging en crisissituaties komt de DSI in actie. Praeparatus Esto als wapenspreuk: Wees voorbereid.

Het team – een mix van militairen en politiemensen – kwam vorige week even voor het voetlicht toen SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn een taart ging brengen. Om ze ‘een hart onder de riem te steken’. Maar vooral in het kader van de verkiezingscampagne. Dijkgraaf ging ietwat onzeker kijkend op de foto met de mannen in het zwart.

Antiterreuracties in Nederland vallen onder de paraplu van de in 2006 opgerichte Dienst Speciale Interventies, waar enkele honderden mensen werken. Krijgsmacht en politie werken binnen de DSI nauw samen. Het beste van deze twee werelden samenbrengen, zo is de gedachte. ‘Indien nodig kan er een interventiemacht van meer dan 450 manschappen op de been worden gebracht’, verklaarde DSI-zegsman Ed Kraszewski in november 2015 in het Reformatorisch Dagblad.

In de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor dit jaar is voor de bestrijding van terrorisme 10 miljoen euro beschikbaar, oplopend tot 22 miljoen euro in 2019. De DSI, waarop sinds de verhoogde dreiging een groot beroep is gedaan, wordt hiermee versterkt en de uitwisseling van informatie verbeterd. Dit na klachten medio vorig jaar over de arbeidsomstandigheden bij de eenheid.

Hoewel de DSI dus het liefst niet opvalt, is wel bekend dat in tijden met verhoogde dreiging de zwaarbewapende terreureenheid in en rond steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aanwezig is om in te grijpen als dat nodig mocht zijn. De leden van de DSI rijden in onopvallende auto’s en gaan niet gekleed in uniformen.

De Heckler & Koch MP5-machinepistolen waarmee de DSI is uitgerust, zullen niet in het zicht op de achterbank liggen, maar uiteraard wel binnen handbereik. Het wapen kan 800 schoten per minuut lossen. Waarbij de kanttekening dat een magazijn ‘slechts’ 30 patronen telt. Verder hebben de leden de beschikking over allerlei technische snufjes zoals camera’s en afluisterapparatuur en natuurlijk scherfwerende helmen, zware kogelwerende vesten en beenplaten voor extra patroonhouders.

en verder

Openen prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven op 10 maart in Museum Volkenkunde in Leiden de galerijtentoonstelling Canadese Inuit Kunst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.