Rariteitenkabinet: de gouden karper

wvttk
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Bioloog Klaas Nanninga verzamelde in vijftig jaar een eigen natuurhistorisch museum bij elkaar. Iedere week vertelt hij over een vondst. Vandaag: De gouden karper.

De Gouden Karper is een ouderwets aandoende naam voor een restaurant, waar vroeger misschien nog echt karper op het menu stond. Ooit een vis voor de dikkere beurs, maar nu vooral een geliefde sportvis, met een eigen vakblad en zelfs een karperbeurs met 136 standhouders.

Een mooie karper komt nu eerder op de foto dan op het bord. De smaak is apart en het schoonmaken kost veel tijd. In Polen, Hongarije en Tsjechië eet men de vis nog steeds graag, vooral met Kerst. Het beest wordt tot kerstavond in leven gehouden, bij voorkeur in de badkuip. Bij ons is de karper uit het kookboek verdwenen, maar …
Dit is 18% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief