Jonge tradities: Deprimaandag

Voetgangers lopen op blue monday (15 januari) over de London Bridge in Londen, Groot-Brittannië.  De derde maandag van januari zou de meest depressieve dag van het jaar zijn. wvttk
Voetgangers lopen op blue monday (15 januari) over de London Bridge in Londen, Groot-Brittannië. De derde maandag van januari zou de meest depressieve dag van het jaar zijn. | beeld epa / Andy Rain
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Sommige tradities lijken eeuwenoud, maar zijn dat helemaal niet. In deze serie de geschiedenis van jonge tradities. Vandaag: blue monday, ‘de meest deprimerende dag van het jaar’. Een wetenschappelijk bewezen fenomeen of een commerciële uitvinding over de rug van een ernstig probleem?

Afgelopen maandag was het de zogenaamde blue monday, in het Nederlands vaak vertaald als deprimaandag. De term is afkomstig van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij introduceerde de naam en de datum in 2005, op de derde maandag in januari, voor de meest deprimerende dag van het jaar.

Het deprimerende zit hem in het feit dat de gezellige drukte van de feestmaand december voorbij is, dat de eerste goede voornemens zijn mislukt, dat de dagen nog niet echt willen lengen en dat de vakanties nog ver weg zijn.

Arnall verzon een heuse formule voor de datum waarin deze omstandigheden een grote rol …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?