fotoverslag Japan herdenkt met ‘diep berouw’

Japanners betuigen respect aan de oorlogsslachtoffers tijdens de omstreden herdenking bij het monument van Yasukuni, waarop ook de namen van oorlogsmisdadigers staan. wvttk
Japanners betuigen respect aan de oorlogsslachtoffers tijdens de omstreden herdenking bij het monument van Yasukuni, waarop ook de namen van oorlogsmisdadigers staan. | beeld ap / Shizuo Kambayashi
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Met een blijk van diep berouw is in Japan maandag de capitulatie tijdens de Tweede Wereldoorlog door toenmalig keizer Hirohito herdacht.

Tokio

De capitulatie in 1945 luidde het einde van de oorlog in. De herdenking in Tokio werd maandag bijgewoond door keizer Akihito. Hij sprak de wens uit dat ‘de verwoestingen van de oorlog zich nooit herhalen’ en gaf, kijkend ‘naar ons verleden’, blijk van ‘diep berouw’. Die laatste woorden had hij tijdens de ceremonie van vorig jaar ook al gebruikt.

Japans eerste minister Abe zei op zijn beurt en in lijn met keizer Akihito dat het een verplichting is om bij te dragen aan stabiliteit en vrede ‘zodat de verschrikkingen van toen zich nooit herhalen’.

In de stad was ook een herdenking bij het …
Dit is 41% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?