fotoverslag In Israël is Loofhuttenfeest week van dank

Een ultra-orthodoxe Jood loopt langs hutten (‘sukkot’ in het Hebreeuws) van loof of hout, die zijn neergezet in de straten van Jeruzalem. Niet zelden overnacht een familie in zo’n hutje. wvttk
Een ultra-orthodoxe Jood loopt langs hutten (‘sukkot’ in het Hebreeuws) van loof of hout, die zijn neergezet in de straten van Jeruzalem. Niet zelden overnacht een familie in zo’n hutje. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Israël viert deze week het Loofhuttenfeest. Daarbij herdenken de Joden dat zij als volk veertig jaren in de woestijn hebben rondgezworven, voordat zij het beloofde land mochten binnengaan.

Jeruzalem

Veel Joodse gezinnen bouwen bij dit feest van plantaardig materiaal een hut (sukka, vandaar ook de naam sukkot voor dit feest) die in hun tuin of woning komt te staan. In die hut gebruiken Joden de maaltijd en luisteren naar de oudtestamentische verhalen over hun reis door de woestijn, ruim 3600 jaar geleden.

Onder leiding van Mozes lieten de Israëlieten de slavernij van Egypte achter zich en leefden gedurende deze exodus in hutten van palmbladeren, tot zij het beloofde land Kanaän bereikten.

Het tijdelijke onderkomen wordt vaak versierd met vruchten en groenten. Er wordt een bu …
Dit is 39% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?